Overslaan en naar de inhoud gaan

SEC wil XBRL in 2010 verplichten

XBRL is een op XML gebaseerd formaat voor de uitwisseling van financiële gegevens. De eenduidige vorm, gebaseerd op een vastgesteld vocabulaire, moet meer eenheid brengen in financiële verslaglegging en communicatieproblemen bij de onderlinge uitwisseling van financiële gegevens verminderen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Analistenorganisaties als Gartner en AMR Research melden een beperkte belangstelling voor invoering, omdat bedrijven bijvoorbeeld een vergelijking trekken met Sarbanes-Oxley - een overheidsmandaat waarvan ze in principe geen voordeel hebben.

Gartner stelde eerder al dat de (verwachte) verplichting van de SEC voor XBRL een wereldwijd momentum zal veroorzaken, waardoor het als rapportagestandaard voor ieder bedrijf van enige omvang, waar ook ter wereld, onontkoombaar wordt. Daarbij zal XBRL zich ook kunnen bewijzen voor interne rapportagedoeleinden, bijvoorbeeld als verlengstuk van applicaties voor 'corporate performance management'.

XBRL krijgt ook in Europa al de volle aandacht. Op 21 mei zijn op voorspraak van PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg voorstellen aangenomen om de Europese Commissie met een stappenplan te laten komen ter introductie van XBRL. "Via XBRL kan de regeldruk voor bedrijven worden verminderd zonder de kwaliteit van de regels en de noodzakelijke transparantie geweld aan te doen", aldus Van den Burg.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in