Overslaan en naar de inhoud gaan

Scrum gedijt alleen in juiste organisatiecultuur

Agile en scrum hebben zich inmiddels bewezen als methoden om software sneller te ontwikkelen en fouten sneller op te lossen. Maar hoe goed men de praktijk van Scrum ook onder de knie heeft, deze aanpak kan alleen gedijen als de organisatiecultuur zich er voor leent, zo heeft de Nederlandse Politie de afgelopen jaren ondervonden.
Politie mobile media lab
© Politie
Politie

De uitgangspunten van Scrum in combinatie met een agile werkwijze hebben zich inmiddels bewezen als zeer bruikbaar om software zowel sneller als flexibeler te kunnen ontwikkelen. Werken volgens de scrummethode brengt de gemiddelde levertijd van software terug van 29 dagen tot 10 dagen. Dat is drie keer sneller. Storingen worden sneller opgelost, van minder dan 10 % naar meer dan 80 % binnen de afgesproken tijd. Een belangrijk aspect van Scrum is dat de collectieve intelligentie de capaciteiten van het individu overstijgt. Kennis, kunde en persoonlijke kwaliteiten van een ontwikkelaar zijn niet minder belangrijk geworden, maar de crux van Scrum is dat de kwaliteit van een team meer is dan een optelsom van de individuele kwaliteiten. Nog een stap verder; werkt men met een aantal Scrum-teams dan stijgt dat geheel weer uit boven de kwaliteiten van elk afzonderlijk team.
Dat vergt met name veel op het terrein van communicatie, coördinatie, controle en bijsturing. De kwaliteit van het eindresultaat wordt immers bepaald door de samenhang tussen de teams.
Maar hoe goed men de praktijk van Scrum ook onder de knie heeft. Deze aanpak kan alleen gedijen als de organisatiecultuur zich er voor leent, zo heeft de Nederlandse Politie de afgelopen jaren ondervonden.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in