Overslaan en naar de inhoud gaan

'Schrap Nederlandse Staat als certificaatautoriteit voor Mozilla'

Ontwikkelaars voor Mozilla overwegen of de Staat der Nederlanden geschrapt moet worden als rootcertificaatautoriteit. De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) zou vooral de AIVD te veel bevoegdheden geven om systemen binnen te dringen.
Firefox

Op Bugzilla van Mozilla heeft Cris van Pelt hiervoor een zogeheten ticket aangemaakt. Hierin zegt hij het vertrouwen op in de CA Staat der Nederlanden. De Wiv gaat per 1 januari in en heeft al voor veel beroering gezorgd omdat gevreesd wordt dat de AIVD hiermee te veel bevoegdheden krijgt.

Volgens Van Pelt maakt de Wiv ‘man-in-the-middle-attacks’ mogelijk.  Vooral de mogelijkheid dat de inlichtingendiensten en veiligheidsdiensten ‘valse sleutels’ mogen gebruiken om in systemen van derden binnen te dringen, baart hem zorgen. Hij wijst er in zijn ticket op dat de CA Staat der Nederlanden onder de dienst PKIoverheid van Logius valt, wat weer een onderdeel is van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook de AIVD valt onder dit ministerie. Daardoor is het volgens Van Pelt niet gepast dat de Staat der Nederlanden kan functioneren als CA bij Mozilla.

Van Pelt voert ook aan dat de gevolgen van de nieuwe wet ook buiten Nederland te voelen zullen zijn omdat hier een paar grote hubs zitten waarmee diensten door de hele wereld getransporteerd worden.  

Tot nu toe heeft Mozilla nog geen besluit genomen over de CA-status van de Staat der Nederlanden.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in