Overslaan en naar de inhoud gaan

Schikking én precedent in sjoemelsoftware-affaire

Het Duitse Bundesgerichtshof heeft de sjoemelsoftware in auto's van autoconcern Volkswagen officieel bestempeld als "een materiële fout". De hoogste Duitse rechter meldde dit op zijn website in een bericht over een geannuleerde hoorzitting. De eiser in die zaak schikte met VW, waardoor de zitting niet doorging.
Volkswagen logo
© Volkswagen
Volkswagen

De uitspraak van het Duitse gerechtshof is de eerste formele juridische uiting over het emissieschandaal. Daarbij hebben diverse autofabrikanten software voor hun dieselwagens ontwikkeld die specifiek milieutests om de tuin leidt. De auto's detecteren wanneer ze getest worden en schakelen dan hun vervuilende uitstoot terug om door de tests te komen. De hiervoor ontwikkelde software schendt dus ethische regels én wetgeving in meerdere landen.

Binnenkort meer

De Duitse uitspraak is nog wel voorlopig. Het Bundesgerichtshof heeft de uitspraak toch gepubliceerd omdat de geplande zitting van volgende week er plotseling niet meer is, vanwege de bereikte schikking tussen Volkswagen en de eiser. De rechters van dit hof willen binnenkort een uitgebreid vonnis publiceren.

Deze uitspraak kan voor Volkswagen slecht uitpakken. De rechter geeft met het oordeel andere eisers namelijk een betere kans om hun zaak te winnen. Zo'n 50.000 chauffeurs hebben rechtszaken aangespannen tegen Volkswagen of zijn dealers vanwege het gesjoemel met de diesels.

Het is overigens al de tweede keer dat een autobezitter kiest voor een schikking met Volkswagen. De eerdere schikking vond eind vorig jaar plaats.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in