Beheer

Windows 10
installing Windows 10

Schadevergoeding voor Windows 10-upgrade

Finse man heeft recht op schadevergoeding voor gepushte upgrade naar Windows 10.

© CC BY 2.0,  quapan
8 januari 2019

Finse man heeft recht op schadevergoeding voor gepushte upgrade naar Windows 10.

De Finse geschillencommissie voor consumenten heeft bepaald dat een Fin 1100 euro compensatie moet krijgen van Microsoft. Deze schadevergoeding is voor problemen die deze pc-gebruiker heeft ondervonden toen Microsoft zijn computer met Windows 8 ongevraagd ging upgraden naar Windows 10. De upgrade gaf een foutmelding, waarna de man tijd, geld en moeite kwijt was aan herstel van zijn laptop.

De door Microsoft gratis aangeboden upgrade naar Windows 10 is namelijk ook automatisch gepusht naar pc-gebruikers. Daarbij heeft het bedrijf de instelling voor automatische updates in Windows Update geïnterpreteerd als permissie voor algehele upgrade naar de nieuwste versie van zijn besturingssysteem. Dit betrof de twee voorgaande versies: het veelgebruikte Windows 7 en het minder populaire Windows 8. Later is ook wegklikken van een upgrademelding geïnterpreteerd als akkoord.

Neveneffect voor surveillancesysteem

Laatstgenoemde draaide op de computer van een Fin die in 2016 is getroffen door deze praktijken van Microsoft om het gebruik van Windows 10 aan te jagen. Na de mislukte upgrade moest hij niet alleen tijd en moeite besteden aan het teruggaan naar Windows 8. De man zat ook met een niet werkende opstelling voor bewakingscamera's die hij gebruikte via zijn laptop. Contact met Microsoft-support gaf geen soelaas.

Uiteindelijk heeft hij de camera's moeten vervangen, wat hij wilde verhalen op Microsoft die dat weigerde. Daarop heeft dit 'Windows 10 slachtoffer' aangeklopt bij de Finse 'geschillencommissie' voor consumenten, wat vergelijkbaar is met de ombudsman in Nederland. Die heeft nu bepaald dat de man recht heeft op een schadevergoeding van 1100 euro, meldt onder meer MSPowerUser. Dit door Microsoft te betalen bedrag is wel flink lager dan wat de man heeft geëist: namelijk 3000 euro.

Upgradefout zorgt voor reiskosten

In het oordeel stelt de Finse geschillenraad voor consumenten dat Microsoft niet het recht had om een nieuw besturingssysteem te installeren zónder expliciete permissie daarvoor. Naast het ongemak van de upgrade, plus het mislukken daarvan, was de Finse consument ook benadeeld door de 'sabotage' van het door hem gebruikte camerasysteem. Dat diende namelijk voor het bewaken van onroerend goed dat hij bezit in een andere gemeente. Van de 1100 euro is dan ook 100 euro voor reiskosten die hij heeft moeten maken. Het Finse oordeel is geen gerechtelijke uitspraak, maar in de regel volgen bedrijven dit wel op.

Begin vorig jaar heeft Microsoft in Finland een schikking bereikt met de Finse ombudsman, schrijft ZDnet nu. Deze ombudsmand verschilt dus van de geschillenraad die nu uitspraak heeft gedaan. De schikking van februari 2018 volgde op onderzoek naar aanleiding van consumentenklachten in 2016 over diverse tactieken van Microsoft om de gratis upgrade naar Windows 10 te pushen. Microsoft heeft daarmee de Finse wet voor consumentenbescherming geschonden, oordeelde de ombudsman toen.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.