Beheer

Storage

SanDisk wil data 100 jaar intact houden

29 september 2011

Het apparaat is vooralsnog leverbaar in twee uitvoeringen, met respectievelijk 8 en 16 GB. De flashchips zijn ondergebracht in een zeer stevige metalen behuizing. Omdat het opslagsysteem geen bewegende delen bevat, is het niet erg wanneer de Data Vault van een tafel valt. De gegevens blijven daarna gewoon leesbaar.

Volgens SanDisk heeft deze manier van opslag een levensduur van ongeveer honderd jaar en dat is een bewering die niet exact bewezen kan worden. In plaats daarvan is gebruikgemaakt van een simulatie met behulp van de zogeheten Arrhenius-formule. De Vergelijking van Arrhenius is bedacht door de gelijknamige Zweedse wetenschapper. Hij bedacht de formule om het gedrag van chemische reacties in kaart te brengen. Buiten de scheikunde wordt de vergelijking vooral gebruikt om verschijnselen die lange tijd in beslag nemen, kunstmatig te versnellen. Door het aanpassen van enkele parameters wordt de snelheid van bijvoorbeeld een verouderingsproces aanzienlijk opgevoerd. Dit geeft de onderzoekers een beeld van de levenscyclus van een systeem.

Bij de test is de Data Vault onderworpen aan een serie temperatuurwisselingen die een normaal gebruik over lange tijd moeten simuleren. Uit de proef bleek dat een flashgeheugen een levensduur kan hebben van honderd jaar. Die periode zou eventueel bekort kunnen worden wanneer het opslagsysteem wordt blootgesteld aan straling, zeker wanneer dat gedurende vele tientallen jaren het geval is.

“De levensduur van flashchips is in elk geval een stuk groter dan die van andere opslagmedia. Een cd of dvd gaat tussen de twee en vijf jaar mee, terwijl een harde schijf een levensduur heeft tussen de één en vijf jaar. Bij een harddisk is het ook nog zaak om het apparaat geregeld even te starten en te laten draaien, anders bestaat het risico dat het binnenwerk gaat verkleven”, zegt Ruben Dennewalt, productmanager Mobile bij SanDisk.

De laatste tijd gaan er steeds meer stemmen op dat het wellicht beter is om belangrijke gegevens ‘in de cloud’ op te slaan. “En dan”, zegt Dennewalt, “kan er niets zinnigs worden gezegd over de gegarandeerde levensduur van de data. Onbekend is vaak met welke techniek de cloudaanbieder die gegevens opslaat.”

SanDisk heeft in de Verenigde Staten een online onderzoek laten doen door Harris Interactive, onder 2294 Amerikaanse volwassenen van 18 jaar en ouder. Er werd gevraagd naar het belang dat zij hechten aan digitale foto’s. Voor 79 procent van de deelnemers zijn digitale foto’s iets om door te geven aan toekomstige generaties. Foto’s zijn zo waardevol dat 64 procent van de Amerikaanse volwassenen de familiefoto’s nooit zou vernietigen, zelfs niet voor een miljoen dollar.

Veel media in gebruik voor backup

SanDisk heeft de firma US Market Research uit Phoenix opdracht gegeven om te onderzoeken hoe mensen omgaan met gegevens. Als voorbeeld is gekeken naar de fotograferende consument en dan vooral de manier waarop hij zijn opnamen veiligstelt. Hieruit bleek dat 17 procent geen enkele vorm van back-up gebruikte.

Geen back-up 17%
Floppydisk 3%
Ingebouwde harddisk 9%
Elektronische kopie (via e-mail) 14%
Opslag in de cloud 16%
Externe harddisk 20%
Aparte map op harddisk 22%
Geheugenkaart 23%
Afdruk op fotopapier 24%
USB-stick 25%
Cd of dvd 43%

De deelnemers aan het onderzoek mochten meer dan één mogelijkheid aangeven, daarom is de som van alle percentages groter dan 100.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!