Overslaan en naar de inhoud gaan

San Francisco: 105.000 dollar is 'laag inkomen'

San Francisco wordt zo langzamerhand ook voor de doorsnee IT'er onbetaalbaar. Nadat eerder al de gewone beroepsbeoefenaren het effect van de werknemers met hoog inkomen uit Silicon Valley voelden, zitten die nu ook elkaar steeds meer in de weg.
dollars
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Die conclusie kun je trekken uit de jongste inkomensgrenzen van het U.S. Department of Housing en Urban Development voor de toekenning van privileges - zoals huursubsidie - bij het zoeken van een huurhuis. Om te bepalen welke gezinnen daarvoor in aanmerking komen, bepaalt het departement per gemeente, wat als lage inkomens gelden.

Dat leidt voor de Bay Area, San Francisco met buurgemeenten, tot opvallende cijfers. In San Francisco zelf en San Mateo ligt de grens voor lage inkomens op 105.350 dollar. 65.800 dollar wordt daar als erg laag beschouwd en 39.500 dollar als extreem laag. Het mediane salaris in deze gemeente ligt op 115.300 dollar; dat wil zeggen dat in de helft van de gezinnen meer geld binnenkomt. In omliggende gemeenten als Santa Clara en Alameda liggen de getallen iets lager, daar geldt 84.750 dollar respectievelijk 80.400 dollar als laag inkomen. De mediane salarissen liggen hier op 113.300 respectievelijk 97.400 dollar.

Daar staat tegenover dat je er ook een slag geld kwijt bent als je een huis wilt huren. In San Francisco is de mediane maandlast van een huurwoning met twee slaapkamers 4550 dollar - waarmee je dan bijna de helft van het mediane jaarsalaris kwijt bent aan huur. Voor een relatief goedkope huurwoning moet je een kilometer of 30 verderop gaan wonen, aan de andere kant van de baai in Concord. Daar is de helft van de huurwoningen met twee slaapkamers op dit moment goedkoper dan 1900 dollar. Dichterbij klimmen de huren voor dat type woningen al snel naar 2500 dollar per maand en meer.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in