Management

Branche
Samsung

Samsung waarschuwt voor eerste kwartaal

Daling van chipprijzen en afnemende vraag naar displaypanelen zorgen voor tegenvaller.

Samsung Galaxy S9 © SaMsung
26 maart 2019

Daling van chipprijzen en afnemende vraag naar displaypanelen zorgen voor tegenvaller.

Samsung waarschuwt dat de winst in het eerste kwartaal lager zal uitvallen dan de marktverwachtingen. Dat komt onder meer door een daling van de chipprijzen en een afnemende vraag naar displaypanelen, aldus het Zuid-Koreaanse conglomeraat. Twee dingen vallen op: dat deze waarschuwing vóór de gebruikelijke kwartaalprognose komt, en dat afremmende iPhone-verkoop meespeelt.

Samsung stelt dat de omvang van de prijsdalingen van de belangrijkste geheugenchips 'groter zal zijn dan voorzien', zo geeft het aan in een officiële verklaring. Binnenkort komt de onderneming met een prognose voor de resultaten in de betreffende verslagperiode. Normaliter komt het concern alleen met zo'n inschatting voordat de definitieve kwartaalcijfers bekend worden gemaakt, meldt persbureau Reuters. Ditmaal is er dus apart vóór die prognose al een winstwaarschuwing afgegeven.

Door iPhone-verkoop

De Zuid-Koreaanse onderneming, die onder meer Android-smartphones, televisies en chips maakt, gaf niet eerder een financiële verklaring voorafgaand aan de openbaring van zijn winstprognose. Naast dalende chipprijzen raakt ook de tegenvallende afzet van schermen Samsung. Opvallend is dat dit deels komt door minder grote groei van de verkoop van Apple's nieuwste iPhones, schrijft Engadget. Samsung levert de OLED-panels voor die smartphones van zijn grote concurrent.

Kenners rekenen in doorsnee op een operationele winst voor de periode januari tot en met maart van 7,2 biljoen won. Dat is omgerekend bijna 5,7 miljard euro en 50 procent minder dan een jaar eerder. De omzet zakt volgens marktvorsers naar 53,7 biljoen won.

Voorspellingen

Samsung denkt wel dat de vraag naar en de prijzen van geheugenchips in de loop van 2019 zullen aantrekken, omdat voorraden dan voor een groot deel zijn weggewerkt. Rivaal Micron Technology had eerder ook al aangegeven dat de bodem in de sector mogelijk is bereikt.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.