Management

Juridische zaken
dollars

Samsung-topman op schavot in Zuid-Koreaans parlement

Zuid-Koreaans parlement heeft Samsung-topman Lee keihard ondervraagd tijdens openbare hoorzitting over groot omkoopschandaal.

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  PRO401(K)
6 december 2016

Zuid-Koreaans parlement heeft Samsung-topman Lee keihard ondervraagd tijdens openbare hoorzitting over groot omkoopschandaal.

Het Zuid-Koreaanse parlement hoorde vannacht Nederlandse tijd negen bestuursvoorzitters van industriële conglomeraten in het Aziatische land, maar vrijwel alle vragen waren gericht aan de hoogste baas van Samsung. Hyundai-topman Chung Mong-koo kreeg geen enkele vraag, maar Lee van Samsung werd keihard aangepakt. Het omkoopschandaal houdt het land al enige weken in zijn greep.

Samsung wordt ervan beschuldigd steekpenningen te hebben betaald aan Choi Soon-sil, een vriendin van president Park Geun-hye. Lee erkende afgelopen nacht wel dat zijn concern een rijpaard ter waarde van ruim 800.000 euro ter beschikking had gesteld aan Chois dochter. De zakenman zei ook dat hij president Park twee keer had ontmoet, maar op vragen over de connectie met Choi moest hij opvallend vaak het antwoord schuldig blijven, meldt persbureau Bloomberg.

Lee ontkende verder dat de regering hem op oneigenlijke wijze heeft gesteund bij het samenvoegen van twee bedrijfseenheden van Samsung. Door die fusie kon de Samsung-topman zijn greep op het concern versterken. Jay Y. Lee kreeg de dagelijkse leiding over Samsung nadat zijn vader in mei 2014 werd getroffen door een hartaanval. De miljardair verschijnt zelden in het openbaar.

Aftreden president geëist

Het omkoopschandaal zet president Park Geun-hye onder grote politieke druk. Aanstaande vrijdag moet Park zelf getuigen. Haar populariteit is tot een dieptepunt gedaald en er zijn al diverse door honderdduizenden Koreanen bezochte demonstraties geweest waarin haar aftreden werd geëist. Ze heeft benadrukt er geen sprake was van ‘persoonlijk gewin’. De president heeft al aangegeven bereid te zijn af te treden en bood al drie keer haar excuses aan. Als ze besluit daadwerkelijk af te treden zou dat de eerste voortijdige val zijn van een democratisch gekozen leider van Zuid-Korea.

Crisis bij Samsung

Samsung heeft de afgelopen drie maanden zijn grootste dip in smartphone-verkopen ooit achter de rug. De Koreaanse technologiegigant kreeg in die periode problemen met zijn toptoestel Galaxy Note 7, dat spontaan kon ontbranden. Lee bood in het Zuid-Koreaanse parlement zijn excuses aan voor dit debacle.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.