Overslaan en naar de inhoud gaan

Samsung start massaproductie 8-corechip

Samsung onthulde zijn plannen voor de Exynos 5420 begin dit jaar al tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Nu is het zo ver dat klanten de eerste proefexemplaren ontvangen. Volgende maand moet de chip in grotere aantallen van de band rollen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De nieuwe applicatieprocessor, ook wel aangeduid met de productcode Exynos 5420, heeft een bijzondere architectuur. Hij bevat 4 Cortex-A7 verwerkingskernen van 1,3 GHz die relatief weinig energie gebruiken voor het lichtere werk. Als het er echt op aan komt, komen 4 Cortex-A15 cores met een kloksnelheid van 1,8 GHz in actie. Die gebruiken dan wel meer energie. De combinatie van beide typen processor verbetert volgens Samsung de algehele verwerkingscapaciteit met 20 procent.

Grafische processor met 6 cores

Verder is de Exynos 5 Octa voorzien van een gloednieuwe grafische processor (GPU) met 6 cores, gebaseerd op een Mali T628-ontwerp van ARM. De prestaties bij het verwerken van 3D-applicaties zijn volgens Samsung in vergelijking met de vorige generatie meer dan verdubbeld. Dat komt van pas bij complexe games, het nabewerken van foto’s en video’s en bij algemene veeleisende multi-tasking bewerkingen.

Energiezuinige compressie

De Exynos 5420 beschikt ook nog over een multiple image compression (MIC) voorziening. Die is in staat foto’s en multimedia te comprimeren bij het overbrengen vanuit het geheugen naar het beeldscherm. De MIC-schakeling dringt het totale energieverbruik terug, wat leidt tot een langere batterijduur op toestellen met een HD-scherm dat voldoet aan de WQXGA-standaard (2500 x 1600 pixels).

Samsung fabriceert zijn nieuwe ‘system on chip’ (SoC) met kleinste details van 28 nanometer. Het bedrijf werkt overigens aan verdere miniaturisering en verwacht in 2015 de overstap naar 14 nanometer te kunnen maken.

Mogelijke toepassing in Galaxy S4 Advanced

Eén van de gedoodverfde bestemmingen voor de Exynos 5 Octa is een ‘geavanceerde’ uitvoering van Samsungs eigen Galaxy S4 smartphone. Samsung heeft dat toestel nog niet officieel aangekondigd, maar er doen al veel geruchten over de ronde. De S4 Advanced zal naar verwachting in het najaar op de markt komen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in