Innovatie & Strategie

Security
Meltdown

‘Samsung Galaxy S7 vatbaar voor Meltdown-lek’

Smartphones blijken tóch niet immuun voor processorlek, zeggen onderzoekers.

8 augustus 2018

Smartphones blijken tóch niet immuun voor processorlek, zeggen onderzoekers.

De onderzoekers van de Technische Universiteit Graz, Oostenrijk, claimen dat de Samsung Galaxy S7 en andere smartphones tóch kwetsbaar zijn voor het Meltdown processorlek. Eerder werd gedacht dat alleen computers met Intel-processoren de dupe konden worden van het lek.

Dit verklaarden de onderzoekers tegenover persbureau Reuters. De Oostenrijkers presenteren woensdag de resultaten van hun onderzoek op de Black Hat conferentie in Las Vegas. Ze onderzoeken momenteel als vervolg ook de potentiële impact van Meltdown op telefoons van andere fabrikanten.

Resultaten van dit vervolgonderzoek worden in de nabije toekomst verwacht, de onderzoekers stellen dat er in potentie 100 miljoen smartphonegebruikers de dupe van Meltdown kunnen worden als de makers zich niet bewust zijn van de eventueel aanwezige vatbaarheid voor het processorlek.

Toch niet immuun

Eerder werd nog gedacht dat de smartphones immuun waren voor het beveiligingslek, wat sinds begin dit jaar bekend staat als Meltdown. Dit processorlek kwam in januari aan het licht en was naar verluidt alleen van invloed op Intel-processoren in computers. Meltdown, en zijn broertje Spectre, zorgen ervoor dat de gegevens op het geheugen kan worden ingezien, en dit houdt dus ook wachtwoorden en bankgegevens in.

Samsung reageerde op de resultaten met de verklaring dat er geen gevallen bekend zijn waarbij de processorlek ook daadwerkelijk is misbruikt. De smartphonefabrikant heeft inmiddels een patch uitgebracht waarmee de Galaxy S7-gebruikers na installatie volgens hen voorlopig niet meer hoeven te vrezen voor de gevolgen van Meltdown. In totaal zouden 30 miljoen mensen wereldwijd de smartphone uit 2016 op dit moment gebruiken.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.