Loopbaan

Carriere

Salarisonderzoek IT loopt weer

8 maart 2013

De komende weken kunnen Nederlandse IT-professionals, IT-managers en zzp’ers de enquête voor de Salary Survey 2013 weer invullen. Het is de dertiende keer dat AutomatiseringGids en Berenschot het salarisonderzoek uitvoeren. Het is inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste graadmeter van de beloning en secundaire arbeidsvoorwaarden voor de Nederlandse IT-sector.

De gemiddelde loongroei voor IT’ers bedroeg vorig jaar 2,7 procent, bleek uit de Salary Survey 2012. Bij een inflatie van 2,3 procent leverden de meeste IT’ers dus nog niet aan koopkracht in. Maar dat gold niet voor alle IT-functies: onder meer IT-directeuren, docenten, een aantal groepen beheerders, senior consultants, informatiemanagers en datawarehouseontwikkelaars leverden wel in. Zzp’ers zagen hun uurtarieven gemiddeld stijgen, net als het aantal declareerbare uren.

Hoe zit dat dit jaar? Nederland ICT stelde onlangs de beloning in de branche ter discussie. Het pleit onder meer voor beloning op grond van prestaties in plaats van het aantal dienstjaren. Het hoopt op een brede maatschappelijke discussie hierover. Tot nu toe onthield de branchevereniging zich altijd van uitspraken over arbeidsvoorwaarden, omdat het dit tot het exclusieve aandachtsgebied van zijn leden rekende. Maar daar komt nu verandering in door de aanhoudende moeilijke economische omstandigheden en de harde maatregelen die IT-bedrijven soms nemen, waaronder ontslagen, versobering van arbeidsvoorwaarden of zelfs loonoffers.

Uit de Salary Survey van vorig jaar bleek verder dat naast salaris, vooral flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden en baanzekerheid bepalend zijn voor de tevredenheid van IT’ers. Ook werd duidelijk dat veel IT’ers een andere baan ambiëren.

De uitkomsten van de Salary Survey 2013 worden gepubliceerd in de AutomatiseringGids van 23 mei. Hoe meer respondenten bereid zijn de vragenlijst in te vullen, hoe betrouwbaarder de resultaten. Daarom vraagt de redactie van AutomatiseringGids iedereen er even voor te gaan zitten. Onder de mensen die de vragenlijst geheel invullen worden een iPad Mini en een aantal boeken verloot.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!