Overslaan en naar de inhoud gaan

Rutte: Nederland en Zuid-Korea vullen elkaar aan op gebied van chips

Premier Mark Rutte en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol hebben woensdag gesproken over een samenwerking op het gebied van chips en kernenergie. De twee leiders spraken elkaar tijdens de NAVO-top in Madrid, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Volgens Rutte werken de twee landen samen op complementaire wijze wat betreft chips.
premier Rutte
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

President Yoon hoopt dat investeringen van Nederlandse chipbedrijven in Zuid-Korea zullen bijdragen aan de opbouw van een stabiele toeleveringsketen in de chipsector. Zuid-Korea is het thuisland van grote chipmakers als Samsung en SK Hynix. Yoon verzocht daarbij ook om een stabiele levering van apparatuur, zoals de chipmachines van het Nederlandse ASML, aan de Zuid-Koreaanse chipbedrijven.

Lobbyen om ASML-export

Eerder dit jaar heeft ASML gewaarschuwd dat de uitbreidingsplannen van verschillende chipproducenten de komende jaren worden gedwarsboomd door een tekort aan noodzakelijke apparatuur. Topman Peter Wennink heeft dat openlijk gesteld in de Britse zakenkrant Financial Times. De groeiende export van ASML kan niet opboksen tegen de groeiende vraag. Volgens Wennink is er sprake van een ketenprobleem voor het wereldwijde chiptekort, wat dus nog jaren kan aanhouden.

Zuid-Korea probeert een betere positie te verkrijgen voor apparatuurleveringen, langs politieke én commerciële weg. Zo heeft eerder deze maand Samsungs hoogste baas al een bezoek aan ASML gebracht. Nu tijdens het Spaanse zij-overleg bij de NAVO-top zijn politici Rutte en Yoon ook overeengekomen om verder te praten over samenwerking in de kernenergiesector, meldt persbureau Yonhap. De Zuid-Koreaanse president sprak daarbij de hoop uit dat bedrijven uit zijn land mogen deelnemen aan de bouw van kerncentrales in Nederland. Dit najaar gaat de Nederlandse premier waarschijnlijk op formeel bezoek in het Aziatische land.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in