Overslaan en naar de inhoud gaan

Russische satelliet verloren door programmeerfout

De oorzaak is bekend van het verlies eind vorige maand van een kostbare weersatelliet net na de lancering. De Russiche vice-premier Dmitry Rogozin spreekt tegenover de staatstelevisie van “een menselijke fout”. Deze komt neer op een ICT-fout: in de raket waren verkeerde lanceringscoördinaten geprogrammeerd.
Soyuz-raket
© Roscosmos
Roscosmos

De raket die een totaal van 19 satellieten in een baan rond de aarde moest brengen, was ingesteld op verkeerde coördinaten voor zijn vertrekt. “De raket was geprogrammeerd alsof hij zou lanceren vanaf Baikonur”, verklaart Rogozin op de Russische tv-zender Rossiya 24, meldt The Guardian.

Nieuwe lanceerbasis

In plaats van die lanceerbasis, die Rusland leased van Kazachstan, vertrok de raket vanaf de nieuwe Russische kosmodroom Vostochny. Aan boord was de weersatelliet Meteor-M die een waarde van zo’n 2,6 miljard roebels (ongeveer 38 miljoen euro) heeft. De secundaire lading was een achttiental kleinere satellieten, wist ruimtevaartnieuwssite NASASpaceflight.com eind vorige maand te melden toen de lancering was misgelopen.

De nu geopenbaarde programmeerfout heeft de lancering bij de laatste trap van de meertrapsraket laten mislukken. Een van de eerste ontbrandingen van die laatste Fregat-M trap heeft de hele lading in de oceaan laten belanden. Tijdens deze fase is de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos ook het contact met de raket verloren. Daardoor was aanvankelijk niet duidelijk wat er was misgegaan.

Eind november was de lancering nog in volle voorbereiding:

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in