Overslaan en naar de inhoud gaan

'Russische hackers vallen Westerse vaccinontwikkelaars aan'

Westerse farmaceutische en academische instituten die een vaccin ontwikkelen voor COVID-19 zijn het slachtoffer geworden van cyberaanvallen, melden inlichtingendiensten uit het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Canada. De inlichtingendiensten zijn er bijna zeker van dat de aanvallen vanuit Moskou komen.
Corona virus
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

Volgens de inlichtingendiensten proberen de hackers intellectueel eigendom te stelen van de vaccinontwikkelaars. De Amerikaanse veiligheidsdiensten stellen dat de aanvallen door de Russische buitenlandse inlichtingendienst worden aangestuurd, meldt Ars Technica. Het Britse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Canadese Communicatie en Veiligheidsinstelling (CBSC) houden de hackersgroep APT29, ook bekend onder de naam “Cozy Bear”, verantwoordelijk voor de aanvallen.

Volgens de inlichtingendiensten gebruikt Cozy Bear diverse tools en technieken voor zijn aanvallen. Of de pogingen tot diefstal ook daadwerkelijk gelukt zijn, konden ze niet bevestigen.

Een woordvoerder van het Kremlin zei volgens Russische media dat er geen fatsoenlijk bewijs hiervoor is. Ook is nog niet duidelijk of het hacken is gelukt en of de hackers erin geslaagd zijn om intellectueel eigendom van de onderzoekers te stelen.

Vaccin wedloop

Het nieuws volgt nadat de resultaten van de eerste klinische onderzoeken met een mogelijk COVID-19-vaccin door de universiteit van Oxford zijn gepubliceerd in de The Lancet Journal. “De resultaten zijn veelbelovend”, aldus een senior onderzoeker van de universiteit. Eerder die week kwamen er ook al positieve berichten over een klinisch onderzoek met een vaccin ontwikkeld door Moderna, een Amerikaans biotech bedrijf.

Ondertussen is ook Rusland een vaccin aan het ontwikkelen die vanaf volgende maand de derde fase van klinisch onderzoek zal ingaan. Hierover is nog weinig bekend. De klinische studies zijn nog niet door vakgenoten beoordeeld en er is ook nog niks over gepubliceerd. Wel verwacht Kirill Dmitriev, Hoofd Directe Investeringsfonds dat Rusland van plan is om meer dan 200 miljoen vaccins te bestellen. Tegen 2021 moet de gehele Russische bevolking ingeënt zijn tegen COVID-19.

Wie is Cozy Bear?

De hackers van Cozy Bear kwamen een paar jaar geleden ook al in het nieuws. Toen werden zij gelinkt aan het hacken en stelen van e-mails van de Democratische Nationale Commissie tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk van de Volkskrant vertelt in het NPO Radio 1 programma hierover: “ De Cozy Bear hackers zijn gelieerd aan de Russische inlichtingsdienst, de SVR. Dat heeft de AIVD onderzocht. Deze hackers doen vaak aan langdurige spionage. Het vermoeden is dat zij een stap verder gaan. Zij proberen materiaal beschikbaar te maken om een discussie te sturen of om maatschappelijk gedrag te veranderen. Het houdt daarmee niet op bij spioneren zelf.”

De hackers zijn inmiddels goed bekend bij de AIVD. Modderkolk: “Vlak voor de zomer van 2014 is het de AIVD gelukt om het computernetwerk van deze hackers te hacken. Zo kon de AIVD drie jaar lang meekijken met wat deze hackers allemaal doen. Het zijn ongeveer tien hackers, die voortdurend westerse organisaties aanvallen.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in