Development

Governance
Corona virus

'Russische hackers vallen Westerse vaccinontwikkelaars aan'

Inlichtingendiensten zijn er bijna zeker van dat de aanvallen vanuit Moskou komen.

Corona virus © CC0 - Unsplash.com CDC
17 juli 2020

Inlichtingendiensten zijn er bijna zeker van dat de aanvallen vanuit Moskou komen.

Westerse farmaceutische en academische instituten die een vaccin ontwikkelen voor COVID-19 zijn het slachtoffer geworden van cyberaanvallen, melden inlichtingendiensten uit het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Canada. De inlichtingendiensten zijn er bijna zeker van dat de aanvallen vanuit Moskou komen.  

Volgens de inlichtingendiensten proberen de hackers intellectueel eigendom te stelen van de vaccinontwikkelaars. De Amerikaanse veiligheidsdiensten stellen dat de aanvallen door de Russische buitenlandse inlichtingendienst worden aangestuurd, meldt Ars Technica. Het Britse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Canadese Communicatie en Veiligheidsinstelling (CBSC) houden de hackersgroep APT29, ook bekend onder de naam “Cozy Bear”, verantwoordelijk voor de aanvallen.

Volgens de inlichtingendiensten gebruikt Cozy Bear diverse tools en technieken voor zijn aanvallen. Of de pogingen tot diefstal ook daadwerkelijk gelukt zijn, konden ze niet bevestigen.

Een woordvoerder van het Kremlin zei volgens Russische media dat er geen fatsoenlijk bewijs hiervoor is. Ook is nog niet duidelijk of het hacken is gelukt en of de hackers erin geslaagd zijn om intellectueel eigendom van de onderzoekers te stelen.

Vaccin wedloop

Het nieuws volgt nadat de resultaten van de eerste klinische onderzoeken met een mogelijk COVID-19-vaccin door de universiteit van Oxford zijn gepubliceerd in de The Lancet Journal. “De resultaten zijn veelbelovend”, aldus een senior onderzoeker van de universiteit. Eerder die week kwamen er ook al positieve berichten over een klinisch onderzoek met een vaccin ontwikkeld door Moderna, een Amerikaans biotech bedrijf.

Ondertussen is ook Rusland een vaccin aan het ontwikkelen die vanaf volgende maand de derde fase van klinisch onderzoek zal ingaan. Hierover is nog weinig bekend. De klinische studies zijn nog niet door vakgenoten beoordeeld en er is ook nog niks over gepubliceerd. Wel verwacht Kirill Dmitriev, Hoofd Directe Investeringsfonds dat Rusland van plan is om meer dan 200 miljoen vaccins te bestellen. Tegen 2021 moet de gehele Russische bevolking ingeënt zijn tegen COVID-19.

Wie is Cozy Bear?

De hackers van Cozy Bear kwamen een paar jaar geleden ook al in het nieuws. Toen werden zij gelinkt aan het hacken en stelen van e-mails van de Democratische Nationale Commissie tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk van de Volkskrant vertelt in het NPO Radio 1 programma hierover: “ De Cozy Bear hackers zijn gelieerd aan de Russische inlichtingsdienst, de SVR. Dat heeft de AIVD onderzocht. Deze hackers doen vaak aan langdurige spionage. Het vermoeden is dat zij een stap verder gaan. Zij proberen materiaal beschikbaar te maken om een discussie te sturen of om maatschappelijk gedrag te veranderen. Het houdt daarmee niet op bij spioneren zelf.”

De hackers zijn inmiddels goed bekend bij de AIVD. Modderkolk: “Vlak voor de zomer van 2014 is het de AIVD gelukt om het computernetwerk van deze hackers te hacken. Zo kon de AIVD drie jaar lang meekijken met wat deze hackers allemaal doen. Het zijn ongeveer tien hackers, die voortdurend westerse organisaties aanvallen.”

Lees meer over Development OP AG Intelligence
3
Reacties
Bop 22 juli 2020 18:40

Ja, het blijven RUSSEN hè.

Valsspelen (doping), liegen (standaard), bedriegen, stelen, bezetten (Krim), en ondertussen mensen vergiftigen (Skripals, ...), of massaal in een vliegtuig afschieten (MH17).

Maar: 'lever maar eens fatsoenlijk bewijs! Wij bevestigen noch ontkennen. Of nee, het was Oekraïne!!'.

Peter Achterberg 21 juli 2020 15:15

"zijn er bijna zeker van, Of de pogingen tot diefstal ook daadwerkelijk gelukt zijn, konden ze niet bevestigen, Het vermoeden is...enz"

Wat een stemmingmakerij weer. Is daar een stage voor? Er is nog niets vastgesteld maar het vingertje gaat alweer een bepaalde richting op. Ruikt naar staats propaganda. Zit dat in de opleiding tot journalist? Ik ben bang dat dat tegenwoordig inderdaad het geval is....

Spijker 21 juli 2020 12:08

Gewoon terughacken en aanvallende computers plat leggen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.