Overslaan en naar de inhoud gaan

Rusland afgesneden van Times New Roman en Arial

De Amerikaanse rechtenhouder van de lettertypes Times New Roman en Arial sluit Russische gebruikers af. Fontbedrijf Monotype Imaging meldt aan gebruikers die vanaf IP-adressen in Rusland komen dat zijn lettertypes mogelijk ontoegankelijk voor hen zijn. Dit meldt de onafhankelijke krant Moscow Times nu.
Rode Plein, Basiliuskathedraal
© Intel
Intel

Monotype biedt een abonnementsdienst voor gebruik van lettertypes, waaronder de twee bekende fonts Times New Roman en Arial, maar ook klassiekers als Verdana, Tahoma en Helvetica. De betaalde dienst omvat in totaal 36.000 lettertypes. Russische gebruikers kunnen via VPN-verbindingen nog wel aan de bewuste, Westerse fonts komen. De Moscow Times meldt dat deze nieuwste ban voortkomt uit techsancties die zijn opgelegd aan Rusland voor de oorlog in Oekraïne.

Via Microsoft, Apple

De Russische krant schrijft op basis van de Russische zakenkrant Vedomosti dat niet alle gebruikers van Monotype-fonts nu zijn afgesneden van die lettertypes. Licentienemers die via software van bijvoorbeeld Microsoft of Apple toegang tot de fonts afnemen, kunnen ze nog wel gewoon blijven gebruiken. Dat betreft dan wel eerder aangeschafte software, want zowel Office-leverancier Microsoft als iWork-aanbieder Apple hebben alle nieuwe verkoop van hun producten en diensten in Rusland gestaakt.

Voor overheidsdiensten in Rusland is het sinds kort overigens verboden om buitenlandse software te kopen. De Russische president Vladimir Poetin heeft daar een verbod opgelegd met een decreet dat 31 maart is ingegaan. Overheidsorganisaties met kritieke infrastructuur hebben daarbij een maand de tijd gekregen om hun gebruik van buitenlandse software in kaart te brengen en te verantwoorden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in