Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim half miljoen euro boete voor slechte beveiliging Buitenlandse Zaken

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) een boete van 565.000 euro op voor slechte beveiliging. Volgens de privacytoezichthouder heeft het ministerie bij het verlenen van visa jarenlang op grote schaal en op ernstige wijze de wet heeft overtreden. Naast de boete worden nu ook dwangsommen opgelegd.
Virtuele identiteit
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Het gaat om het Nationaal Visum Informatie Systeem (NVIS) waarvan de beveiliging "onvoldoende" is, verklaart de AP. Daardoor konden onbevoegden dossiers inzien en zelfs wijzigen. Verder zijn visumaanvragers slecht geïnformeerd door het ministerie over het delen van hun gegevens met andere partijen.

Vingerafdrukken, naam, adres

De afgelopen drie jaar heeft BuZa gemiddeld 530.000 visumaanvragen per jaar behandeld. De persoonsgegevens van de burgers uit al deze aanvragen zijn in die periode slecht beveiligd. De daardoor niet goed afgeschermde gegevens betreffen zeer gevoelige informatie, zoals vingerafdrukken, naam, adres, woonplaats, land van geboorte, doel van de reis, nationaliteit en foto. Aanvragers van een visum zijn verplicht om die gegevens te verstrekken aan het ministerie.

De AP geeft nu een boete van 565.000 euro, maar komt daarnaast nog met forse dwangsommen. Die moeten BuZa aanzetten tot snel in orde maken van de beveiliging én van de informatievoorziening. Het eerste is voor de dossierbeveiliging tegen toegang door onbevoegden. Daarvoor geldt een dwangsom van 50.000 euro per twee weken. Het tweede, het fixen van de informatievoorziening, is voor het correct en volledig informeren van visumaanvragers. Daarvoor geldt een dwangsom van 10.000 euro per week.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in