Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ruim 5% van de pc's draait Windows 11'

Zo'n 5% van alle pc's draait inmiddels Windows 11, zo blijkt uit cijfers van AdDuplex. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft verscheen op 5 oktober en is dus nog geen maand oud.
Windows 11
© Microsoft
Microsoft

Van alle 'moderne' pc's, draait 4,8% nu Windows 11, aldus AdDuplex. Nog eens 0,3% van de pc's draait ook Windows 11, maar dan als Windows Insiders. AdDuplex bekeek voor zijn rapportage zo'n 60.000 Windows 10- en 11-PC's.

Hoewel het nog om een relatief klein deel van de gehele markt gaat, is dat toch al een flinke stijging ten opzichte van een maand eerder, schrijft The Register. Windows 11 was in september alleen nog voor Windows Insiders beschikbaar, waardoor het marktaandeel van het nieuwe besturingssysteem in oktober met 1,3% steeg.

Sinds 5 oktober wordt het besturingssysteem gefaseerd uitgerold. In eerste instantie werd Windows 11 vooral beschikbaar voor de nieuwste generatie desktops en laptops. Sinds vorige week krijgen ook meer oudere Windows 10-apparaten een melding dat zij gratis kunnen upgraden naar Windows 11. 

Windows 21H2 in aantocht

Een veel groter deel van de gebruikers zit vooralsnog op Windows 10. 37,6% van de pc's draait nu Windows 10 21H1, wat de meest recente versie van dat besturingssysteem is. 34% draait 20H2. 

Wie voorlopig nog niet over kan of wil naar Windows 11, kan nog even op Windows 10 blijven zitten. In november verschijnt nog een nieuwe update voor dat besturingssysteem, namelijk 21H2. Deze versie krijgt onder meer WPA3 H2E-standaarden voor betere wifi-beveiliging en GPU compute-ondersteuning in het Windows Subsystem for Linux en Azure IoT Edge for Linux of Windows.  

In oktober verscheen voor Windows Insiders al een preview-versie van Windows 10 21H2. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in