Roundup: Ultrabooks stelen de CES-show

11 januari 2012

Hoe lang de CES nog zijn status behoudt is de vraag nu steeds meer grote namen uit de IT-industrie er voor kiezen hun belangrijke aankondigingen te doen op door henzelf georganiseerde evenementen. Apple haakte al eerder af en dit jaar was de laatste keer dat Microsoft acte de présence gaf in de keynotevoordrachten en op de beursvloer. 

Microsoft speelde de afgelopen 12 jaar een gewichtige rol bij het evenement met bijdragen van Bill Gates en Steve Ballmer. De productlanceringscycli passen echter niet meer bij de datum van dit evenement dat standaard in de tweede week van januari plaatsvindt. Ballmer had in zijn laatste keynote dan ook niets nieuws te melden.

2012 jaar van de ultrabook

Dat was niet van toepassing voor andere exposanten. Op de beursvloer werd duidelijk dat 2012 het jaar van de ultrabooks wordt, de dunne, lichte laptops, die snel opstarten en zuinig met energie omspringen. Bijvoorbeeld Acer en Dell toonden hun bijzondere invulling van deze nieuwe generatie laptops.

De Ultrabooks moeten het gat dichten tussen de reguliere laptops en de tabletcomputers. Ook in die laatste categorie waren veel nieuwe modellen te zien zoals de dunste tablet tot nog toe van Toshiba.Ook Lenovo, HP en Asus trokken de aandacht.

Bij de introducties van Lenovo viel de IdeaPad U310 op, een 1,8 centimeter dikke ultrabook van 1,7 kilo die 8 uur op één acculading kan werken. Het apparaat krijgt een 13-inch scherm met een resolutie van 1366 bij 768, 4 gigabyte RAM, een USB 3.0-aansluiting en 64 gigabyte solid state disk danwel 500 gigabyte harde schijf. De basisvariant van de IdeaPad U310 – die in mei uitkomt –wordt voor 699 dollar in de markt gezet.

 

HP gaat voor de bovenkant van de markt met een vernieuwde uitvoering van de Envy 14 Spectre. De vernieuwde versie is weegt 1,7 kilo, ruim 8 ons minder dan de 2010-uitvoering, en is 2 centimeter dik. De Envy 14 Spectre heeft een 14 inch-scherm – iets groter dan normaal op ultrabooks - met een (hoge) resolutie van 1600 bij 900. Een bijzonderheidje is de toevoeging van Near Field Communication. Met een Core i5-2467M-processor, 4 gigabyte geheugen, een solid state drive van 128 gigabyte en een batterij die een gebruiksduur van 9 uur belooft, kost het apparaat 1400 dollar.

Asus introduceerde een reeks modellen in zijn Eee-lijn Het meeste indruk maakte de Eee PC 1225B, vooral danzkij de prijs van 399 dollar. Daarvoor krijgt de koper een 2,3 centimeter dikke ultraportable van 1,4 kilo. Het apparaat heeft een 12,1 inch beeldscherm met resolutie van 1366 bij 768 pixels, 2 gigabyte geheugen, 320 gigabyte harde schijf en een tweekernige APU-processor van AMD.

Sony toonde zijn eerste smartphone die werd gemaakt nadat Ericsson uit het samenwerkingsverband stapte. Nokia introduceerde een nieuwe telefoon op basis van de samenwerking met Microsoft, de Lumia 900, een grotere variant van de Lumia 800.

Verder op de CES:

LTE-versie van Samsung Galaxy

MetroPCS Communications, Inc., heeft in samenwerking met Samsung een LTE-variant in Samsungs populaire Galaxy-lijn uitgebracht. LTE - de opvolger van UMTS/3G, en daarom ook wel 4G genoemd – belooft hogere upload- en downloadcapaciteit, minder vertraging in het netwerk en betere ondersteuning van mobiele communicatie in voertuigen.
De Samsung Galaxy Attain 4G onderscheid zich met name door zijn prijs. Het toestel kost 249 dollar, waarop tijdelijk 50 dollar korting wordt gegeven. Bij abonnementen vanaf 50 dollar per maand is het toestel gratis.
Daarvoor krijgt de klant een toestel met 3,5 inch-scherm, Android 2.3 op een 1 gigahertz-processor, een 3 megapixel fotocamera met LED-flash achterop en een 1,3 megapixel camera voor videochatten aan de voorkant.

Muis annex afstandsbediening van Logitech

Logitech toonde een kleine, rechthoekige muis die ook dienst kan doen als afstandsbediening bij het houden van presentaties. Gewoon oppakken, en de presentatie kan beginnen. De muis heeft een touchpad om scrollen mogelijk te maken. Logitech Cube heeft een ingebouwde accu die tijdig waarschuwt als-ie leeg raakt.

Het apparaat is niet ergonomisch verantwoord, maar wel makkelijk voor ambulante werknemers die op hun bezoeklocaties presentaties moeten geven. Het apparaat is nog niet leverbaar, maar kan al wel besteld worden voor 69,99 dollar.

Samsung maakt persoonlijke tablets 'SAFE' voor bedrijven

Met de nieuwe Galaxy Note en Galaxy Tab 7.7 speelt Samsung in op de bring your own device-trend, en de zorgen van IT-beheerders over de risico’s van die persoonlijke apparaten. De toestellen van medewerkers die hun Galaxy Note of Tab 7.7 mee naar het werk nemen zijn namelijk SAFE, stelt Samsung. Waarbij SAFE staat voor Samsung Approved For Enterprises.
Die goedkeuring verleent Samsung nadat het een aantal tools heeft geladen op de apparaten waarmee IT-beheer de zaken in de hand kan houden. Daarbij gaat het om tools voor Mobile Device Management, hardwaregebaseerde versleuteling volgens AES met een sleutel van 256 bits, ook van de data op een microSD-kaart, uitgebreidere ondersteuning voor e-mail en het bijhouden van agenda en contacten dan gewoonlijk op een smartphone worden geboden, uitgebreide ondersteuning voor virtual private network-technologie van onder andere Cisco en Juniper en voorzieningen om authenticatie en beveiliging te regelen.

Langer bellen zonder opladen

Concord Keystone Trading toonde zijn Keystone ECO Booster 2.0, een draagbare extra-accu. Een oplossing voor al die smartphone-eigenaren die tot halverwege de dag tot de ontdekking komen dat ze alweer moeten opladen. De booster – in feite een draagbare accu van 2000 mAh - levert in de regel nog eens zo veel energie als de accu van de smartphone al had.
De accu is makkelijk aan de mobiele telefoon te bevestigen dankzij een (blijvend) klevende gellaag aan één zijde. Dat verhoogt het gewicht wel, met 72 gram. De Keystone ECO Booster 2.0 levert zijn energie af via een uitrolbare kabel met Micro USB-aansluiting. Voor het opladen van iPhone en iPod is een adapter beschikbaar. Keystone ECO Booster 2.0 komt in maart op de markt en kost in de VS dan 49,99 dollar.

Asus toont goedkope 7 inch tablet met quadcore processor

Asus annonceerde op een persconferentie van Nvidia een tablet met 7 inch-scherm en vierkernige Tegra 3-processor van Nvidia. Het apparaat draait onder Android 4.0 (de Ice Cream Sandwich-versie).
De meeste details van deze EeePad Memo ontbreken nog, maar topman Jerry Chen wilde wel kwijt dat het apparaat maar 249 dollar moet kosten. De EeePad Memo komt de eerste helft van dit jaar op de markt.


Lenige ultrabook van Lenovo kan voor tablet doorgaan

Lenovo neemt al een voorschotje op Windows 8 met de IdeaPad Yoga, een ultrabook met aanraakscherm waarvan het toetsenbord omgeklapt kan worden, zodat een tablet ontstaat. Het apparaat is 1,7 centimeter dik en weegt 1,4 kilo. Het is uitgerust met versnellingsmeter, gyroscoop en GPS-module, zoals je van een tablet verwacht.

De IdeaPad Yoga krijgt een 13,3 inch-beeldscherm met een resolutie van 1600 bij 900. Verder zit er 8 gigabyte geheugen in, en een solid state drive van 256 gigabyte. De processor is nog niet bepaald, maar het wordt in ieder geval een Intel-processor van de jongste generatie.

De IdeaPad Yoga moet op de markt verschijnen rond de introductie van Windows 8. De prijs staat nog niet vast; Lenovo mikt op een prijs tussen 1000 en 1200 dollar, liefst aan de onderkant van het spectrum.


 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!