Robot vervangt taak fysiotherapeut

9 juni 2009
Mensen die opnieuw moeten leren lopen na een ongeluk of een herseninfarct of -bloeding, kunnen gebruikmaken van de zogenoemde Lokomat, een looprobot. De robot neemt fysiotherapeuten veel zwaar werk uit handen.
Met de Lokomat de kunnen patiënten veel intensiever en efficiënter trainen dan tot nu toe met hulp van fysiotherapeuten mogelijk was.

De Sint Maartenskliniek, het enige orthopedische ziekenhuis van Nederland in Nijmegen, heeft de looprobot deze week officieel in gebruik genomen. Ook het Revalidatiecentrum Amsterdam beschikt over een robot.

Tot nu toe hielpen twee fysiotherapeuten een patiënt om de benen voort te bewegen op een loopband. Dat was zowel voor de patiënt als voor de hulpverleners erg vermoeiend en belastend. De looprobot neemt die taak over, waarbij het apparaat zelf bepaalt hoe intensief de loophulp moet zijn. Patiënten kunnen daardoor veel langer doorgaan met oefenen, waardoor ze snel sterker worden.

In de Sint Maartenskliniek revalideren jaarlijks ongeveer 500 volwassenen die niet meer kunnen lopen. Daarnaast behandelt de kliniek ongeveer 300 kinderen per jaar aan een stoornis in het houdingsapparaat of zenuwstelsel.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.