Management

Zakelijke software

Robot schrijft artikel in LA Times

18 maart 2014
Plaatsing van de eerste door een 'virtuele journalist' geschreven kopij in een serieuze krant is een feit. Het artikel handelt over de aardbeving aan de kust bij Californië, gisteren.

De  Los Angeles Times publiceerde gisteren een 79 woorden lang artikel dat geheel automatisch door een computerprogramma is gegenereerd. Als auteur vermeldt het de naam van Ken Schwencke, een journalist/programmeur die in feite niet het artikel schreef, maar een programma dat eigenstandig aan de slag ging met input van USGS Earthquake Notification Service.

De LA-Times zegt te werken aan vergelijkbare algoritmen voor het genereren van bijvoorbeeld misdaadberichten op basis van politiemeldingen of korte berichten op de sportpagina van krant. De belangrijkste overweging om gebruik te maken van robo-journalistiek is de snelheid van de berichtgeving. Het robo-bericht over de aardbeving nabij Westwood, verscheen drie minuten na de beving op de site, die inmiddels al meer dan tien diepgravender artikelen over het opschudding veroorzakende natuurfenomeen voert.  Met die 3 minuten legt de robot het qua snelheid overigens volledig af tegen een lokale televisiezender van LA, waar de nieuwspresentator - enigszins tot z'n eigen verrassing - real time verslag deed van de aardbeving.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.