Risicokapitaal naar spin-offs van Philips

16 december 2011

Shapeways uit Eindhoven ontving 5,1 miljoen dollar risicodragend vermogen van de investeerders Union Square en Index Ventures en het bedrijf verkreeg daarnaast een lening van 1,2 miljoen dollar van het New York City Investment Fund. Shapeways is een platform en marktplaats voor het ontwerpen, laten produceren en verkopen van driedimensionale structuren die door middel van 3D-printers worden aangemaakt. Het bedrijf werd in 2010 opgericht in Eindhoven als een spin-off van Philips en opende eerder dit jaar een kantoor in New York. Het kapitaal wordt aangewend voor wereldwijde expansie. Shapeways wil een netwerk van productievestigingen van de grond krijgen, waarvan de eerste vestiging wordt geopend in New York.

Sizz uit Maastricht heeft kapitaal aangetrokken bij RTL Ventures, dat in ruil voor de investering een minderheidsbelang kreeg. Sizz is een provider van mobiele telecomdiensten gericht op jonge vrouwen, waarbij het bedrijf gebruikmaakt van de infrastructuur van het Vodafone-netwerk. Naast kapitaal stelt RTL, het moederbedrijf van RTL Ventures, ook capaciteit van zijn mediakanalen ter beschikking voor de promotie van het Sizz-netwerk.

De Centrale Apotheek (DCA), gevestigd in Roden, trok groeigeld aan bij een informele investeerder. DCA bouwt aan een landelijk opererend alternatief voor het verstrekken van medicijnen aan patiënten, waarbij in hoge mate van ICT gebruik wordt gemaakt om de kosten te verlagen en betrouwbaarheid van de leveringen te vergroten. Een groot deel van de logistiek verloopt via internet, de uitlevering van herhaalrecepten is volledig gerobotiseerd en gegevens van de patiënten worden onderhouden in een zelf beheerd Elektronisch Medicatie Dossier. De investeerder neemt een belang over van investeringsmaatschappij Value8.

Ook Giftcardcentral, gevestigd in Amsterdam, haalde kapitaal op bij een informele investeerder. Giftcardcentral is een marktplaats waar cadeaubonnen worden ingekocht met korting om deze vervolgens weer met korting door te verkopen. De investering wordt aangewend om de marketing van het bedrijf te versterken.

Het bedrijf Sapiens Steering Brain Stimulation uit Eindhoven regelde 13 miljoen euro bij investeerders Wellington Partners, Edmond de Rothschild Investment Partners en Life Science Partners. Sapiens ontwikkelt een zogenoemd ‘deep brain stimulation system’ waarbij de hersenen worden gestimuleerd door middel van elektrische pulsen die via een software-gestuurde probe worden ingebracht. Deep Brain Stimulation is een techniek die wordt toegepast voor het verhelpen van diverse hersenziekten, zoals Parkinson en epilepsie. Het systeem kent een hoge resolutie en is compatible met de meeste MRI-scanners. Het kapitaal wordt aangewend voor verdere ontwikkeling van de techniek en de software daarvoor. De onderneming is een spin-off van Philips, dat in een eerdere fase investeerde in het bedrijf.

Nieuwe laagdrempelige effectenbeurs

Nederland probeert al decennia een laagdrempelige effectenbeurs van de grond te krijgen, met name bedoeld voor technologiebedrijven om extra kapitaal op te halen. Zo was er in de jaren negentig de NMAX, die mislukte en in 2006 werd opgevolgd door Alternext, een gezamenlijke beurs van Frankrijk, België, Portugal en Nederland. Slechts twee Nederlandse bedrijven hebben van deze beurs gebruikgemaakt, waarvan een bedrijf afkomstig was van de grotere AEX. Vervolgens verscheen een particulier initiatief, de NPEX, dat tot dusver beperkt succesvol is, maar vooral wordt gebruikt door vastgoedfondsen. Een nieuw initiatief is de European Capital Exchange (Eucapx), die in Londen is opgericht door twee Nederlanders.

De verschijning van de Eucapx is indirect te danken aan de zognoemde Sarbanes Oxley-wetgeving, die in 2002 in de Verenigde Staten werd ingevoerd in reactie op de beursschandalen met Enron en Worldcom. De wetgeving rond beursnoteringen werd voor de NYSE en Nasdaq zodanig verzwaard dat een beursgang voor veel jonge bedrijven te duur werd. In de VS, Canada en de landen daaromheen verschenen de zogenoemde ‘secundaire effectenmarkten’, zoals Secondmarket, Greencrest Capital en SharesPost. Het gaat om daadwerkelijk laagdrempelige effectenbeurzen, waarvan de handel op de secondary markets wordt onderhouden door private partijen die de eigenaren van het platform zijn. Van de secondary markets wordt gretig gebruikgemaakt door venturecapitalinvesteerders om er belangen in bedrijven te verzilveren.

Maar ook kapitaalzoekers kunnen gebruik maken van de secundaire markten. De oprichters van Eucapx onderhielden een aantal jaar een secundaire markt in de Nederlandse Cariben en slaan nu hun vleugels uit naar Europa. Uiteraard staat de nieuwe beurs ook open voor bedrijven uit Nederland.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!