Innovatie & Strategie

Datamanagement
snelweg

Rijkswaterstaat ontgint berg aan data samen met SAS

Rijkswaterstaat heeft RWS Datalab opgezet om IoT-data te analyseren en bedrijfsprocessen te stroomlijnen.

snelweg bij nacht © pixabay
18 oktober 2017

Rijkswaterstaat heeft RWS Datalab opgezet om IoT-data te analyseren en bedrijfsprocessen te stroomlijnen.

Ontwikkelingen in IoT en Big Data Analytics zijn bij uitstek geschikt om de efficiëntie van een organisatie als Rijkswaterstaat (RWS) te verbeteren.

RWS heeft 2200 'assets' zoals bruggen, sluizen en stormvloedkeringen. Maar de dienst beheert ook duizenden kilometers aan snelweg. Om het onderhoud efficiënter te laten verlopen is twee jaar geleden RWS Datalab opgericht. "We werken als een speedbootje dat rond een olietanker vaart. Uiterlijk elke 20 weken leveren we een project op dat vervolgens in productie wordt genomen", zegt Bas van Essen, hoofd van het RWS Datalab. Het doel is zo veel mogelijk beschikbare data in te zetten om het onderhoud beter te plannen. Ook worden nieuwe datastromen gecreëerd, bijvoorbeeld door beeldanalyse van de lucht.

Een van de projecten had tot doel een voorspelling te maken van waar ongelukken op de weg kunnen plaatsvinden. De oorzaken kunnen bijvoorbeeld de staat van het wegdek zijn, wegwerkzaamheden of verwachte drukte. Met de verbeterde voorspelling kan Rijkswaterstaat zorgen dat hulpdiensten dichter in de buurt zijn van de risicoplekken. Van Essen: "De eerste experimenten laten zien dat je aanrijtijden sterk kan verminderen." Dat biedt tal van praktische en maatschappelijke voordelen, zoals verminderde kans op langdurige opstoppingen, lager energieverbruik door hulpdiensten en uiteraard ook een lagere kans op blijvend letsel bij betrokkenen.

Focus op data-analyse

Een belangrijke basis voor de aanpak van RWS vormt SAS Event Stream Processing, een platform waarmee data worden verzameld van de IoT-sensoren en SAS Viya voor business intelligence. De organisatie wil zo veel mogelijk de 25 medewerkers laten werken aan nieuwe ontwikkelingen. Daarom zijn veel IT-taken geautomatiseerd in de cloud met Cloud Foundry als basis. Van Essen: "Het is belangrijk je aan te sluiten bij de standaarden die in je omgeving worden gebruikt. Onze toeleveranciers gebruiken ook Cloud Foundry en bijna alle bedrijven in de Fortune 500 maken er gebruik van. We hoeven ons geen zorgen te maken over zoiets als load balancing, maar kunnen ons richten op data-analytics en front end ontwikkeling."

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.