Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijksoverheid koerst af op stoppen met Facebook na privacy-onderzoek

De rijksoverheid ligt op ramkoers met Facebook. De Amerikaanse techreus zal diverse maatregelen moeten nemen om te voldoen om alle risico´s rondom de gegevensverwerking van Nederlandse overheidspagina’s weg te nemen. Dat is de althans uitkomst van een privacy-onderzoek van Privacy Company in opdracht van het Rijk.
Facebook
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het Rijk liet een zogeheten data protection impact assessment (DPIA) uitvoeren om te beoordelen of er risico’s zijn voor burgers bij de gegevensverwerking op overheidspagina’s op Facebook. Het onderzoek werd in gang gezet nadat de Duitse privacywaakhond de Duitse overheid sommeerde om ermee te stoppen vanwege diverse risico's.

De onderzoekers vonden maar liefst zeven hoge risico’s bij de gegevensverwerking en één laag risico. Facebook informeert volgens de onderzoekers niet duidelijk genoeg wat er met gegevens van burgers op overheidspagina´s gebeurt en hoe nieuwsoverzichten van gebruikers worden samengesteld.

Misleiding over cookies

Ook concludeert Privacy Company dat Facebook volgcookies op een misleidende manier gebruikt. Er worden gegevens over het gedrag van bezoekers verzameld, zonder dat inzage wordt gegeven in de logica om gepersonaliseerde berichten en advertenties op basis van die gegevens.

De onderzoekers maken zich daarnaast zorgen over de doorgifte van persoonsgegevens aan derde landen en derde partijen. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze in gesprek is met Meta over het nemen van maatregelen. Wanneer de risico’s niet voldoende worden weggenomen, zal Nederland stoppen met Facebook, zo geeft Van Huffelen aan.

Ethische aspecten 

De staatssecretaris wil ook dat er wordt gekeken naar de ethische aspecten van het gebruik van Facebookpagina’s door de rijksoverheid. Er is daarom ook een Human Rights Impact Assesment (HRIA) uitgevoerd. Maar vanwege het gebrek aan inzicht in de algoritmes en de data die daarbij wordt gebruikt was het bij veel mensenrechten onmogelijk om een harde uitspraak doen over de impact. Van Huffelen wil dat ook dit aspect meetbaar wordt en gaat daarover ook met Facebook in gesprek.

Het privacy-onderzoek naar Facebook volgt na enkele andere DPIA's waarbij het de rijksoverheid lukte om diverse maatregelen af te dwingen bij Amerikaanse techreuzen. Zo deed Google diverse aanpassingen na onderzoeken in opdracht van het Rijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in