Development

Software-ontwikkeling

Rijk krijgt 10 tips over groene IT

23 januari 2015
De overheid gaat gebruik maken van groene IT-systemen en om dat allemaal in goede banen te leiden, heeft de CTO van het Rijk een serie van 10 'best practices' gekregen.

De lijst met tips werd overhandigd door Professor Joost Visser van de Software Improvement Groep (SIG) aan de CTO-Rijk Wim Sijstermans. De lijst is volgens betrokkenen een mooie start voor een duurzame digitale overheid in 2017.

Onderzoek

De lijst is ontstaan na onderzoek in de praktijk, waarbij is gekeken wat de energie-voetafdruk van de generieke IT infrastructuur van het rijk precies is. Kenner zullen de lijst mogelijk beschouwen als een verzameling open deuren, maar voor de medewerkers van het Rijk is het wel een eye-opener. De best practices zijn bedoeld voor inkopers, leveranciers en beleidsmakers.

1. Maak waar mogelijk gebruik van een gevirtualiseerde omgeving

Metingen  maken duidelijk dat een virtuele server tot wel 10 keer efficiënter omgaat met energie. Hou er bij het vaststellen van de architectuur al rekening mee, dat alle onderdelen kunnen worden gevirtualiseerd.

2. Maak gebruik van energie efficiëntie instellingen, van de hardware en de virtualisatielaag

Uit voetafdrukbepalingen is gebleken dat het gebruik van energie efficiënte hardware instellingen (bijvoorbeeld het gebruik van de CPU C-states) niet triviaal zijn.

3. Zorg voor een meetinfrastructuur voor de bepaling van energie KPI’s tijdens de uitrol

Het achteraf aanzetten van energiemetingen is niet kosteneffectief en is lastig te bereiken. Het beschikbaar hebben van de energiemeting is cruciaal voor het sturen op energie efficiëntie.

4. Durf te onderzoeken welke aanpak leidt tot energie effectievere oplossingen

Via de meetinfrastructuur kunnen trends en gevolgen van veranderingen zichtbaar worden gemaakt. Bij veel huidige systemen durft men geen wijzigingen meer te maken en blijven energie inefficiënte situaties bestaan.

5. Vervang oude hardware op tijd door nieuwe hardware

Oude hardware (ouder dan drie jaar) is minder efficiënt dan de nieuwste apparatuur. Bovendien neemt de capaciteit en rekenkracht van hardware (en software) nog steeds elk jaar toe.

6. Beperk de overdimensionering

Projecten en systemen gebruiken vaak een horizon van een paar jaar voor het bepalen van de load. Hierdoor heeft een systeem de eerste tijd met aanzienlijke overdimensionering te maken. Dit is geen wenselijke situatie, want daardoor wordt het systeem niet efficiënt gebruikt. Ga niet vanaf het begin uit van de uiteindelijk dimensies van het systeem, maar kies een geleidelijke opbouw van de capaciteit.

7. Heroverweeg de beschikbaarheidseisen

Gebruikers die bang zijn voor risico's hebben de neiging om de gewenste beschikbaarheid ruim te definiëren om zekerheden te creëren voor hun applicatie. Achteraf blijken de gestelde eisen soms ruimer te zijn dan strikt noodzakelijk was, maar dan is de infrastructuur al geleverd en kan er nauwelijks iets veranderd worden.

8. Activeer de test- en failoveromgeving alleen on-demand

Zet de test- en failoveromgeving zo op dat ze alleen ingeschakeld worden als ze ook daadwerkelijk gebruikt worden. Het komt vaak voor dat test- en uitwijkomgevingen onnodig continue aan staan, wat veel energie kost. Testomgevingen worden bijvoorbeeld ‘s nachts en in het weekend vaak niet gebruikt.

9. Optimaliseer voor performance

Het verbeteren van het hardware resource verbruik (CPU/memory etc.) per hoeveelheid werk (transacties), leidt vaak tot vermindering van het energieverbruik. Voor performance-analyse zijn  veel tools en ervaring beschikbaar; maak hier gebruik van.

10. Ken je workload en houdt er rekening mee in de dimensionering van het systeem

Veel systemen vertonen een patroon in de workload: bijvoorbeeld een heel constante belasting of een piek eens per dag, week, maand of jaar. Maak de verwachte workload inzichtelijk en richt je systeem zo in, dat hierop kan worden ingespeeld.

De CTO-Rijk Wim Sijstermans (rechts) kreeg de lijst met tips van Professor Joost Visser tijdens een bijeenkomst in Den Haag.Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.