Revolutie beoogd met multicore

7 november 2011

Dat beperkt het gebruik in bijvoorbeeld mobiele apparatuur, waar geen ruimte is voor een flinke koeleenheid, die bovendien een te groot beslag zou leggen op de schaarse energie in de accu.

Het probleem schuilt in de software-architectuur. Vrijwel niemand kan nu zo programmeren dat een tweekernige processor optimaal wordt gebruikt, laat staan dat de zes kernen die een moderne processor heeft, goed kunnen worden aangestuurd. “In de basis gaat het om een verschuiving van sequentieel naar parallel programmeren. Verschillende kernen moeten samenwerken als een goed getraind en efficiënt sportteam in plaats van als een groep inefficiënt gecoördineerde supersterren”, verduidelijkt professor computerengineering Per Stenström van de Zweedse Chalmers University.

Tot nog toe hebben multicoreprocessors nauwelijk bijgedragen aan de prestatieverbeteringen. Stenström: “Het wordt in toenemende mate moeilijk om alle processorkernen aan het werk te houden. We hebben een revolutie nodig in computerarchitectuur. ”

Drie universiteiten uit Spanje, Griekenland en Zweden namen het initiatief voor de opzet van het European Research Center on Computer Architecture (EuReCCA). De kick-off is vandaag (4 november) op een bijeenkomst in het supercomputingcentrum in Barcelona. De Zweed Stenström is projectleider en werkt nu aan een verdere financiering van het Europees lab door de Europese Unie en het bedrijfsleven.

Andere universiteiten zullen zich aansluiten bij EuReCCA, verwacht Henk-Jan Sips, hoogleraar parallelle en gedistribueerde systemen aan de TUDelft. “EuReCCA is nog steeds ‘in wording’. Veel van de onderzoekers op dit gebied, waaronder de initiatiefnemers van EuReCCA, zijn op dit moment georganiseerd in het Europese Network of Excellence HiPEAC. Deelname van de TU Delft aan EuReCCA is zeker een optie.”

NXP is een van de Europese bedrijven in de halfgeleiderindustrie die mogelijk gaan deelnemen in de organisatie, net als ARM, Bull, Ericsson en ST Microelectronics.

Het doel van EuReCCA is de concurrentiekracht van de Europese halfgeleiderindustrie een impuls te geven. Deze speelt een toonaangevende rol met name in mobiele apparatuur en in embedded systemen, zoals auto’s en vliegtuigen. Daarnaast moet EuReCCA een nieuwe generatie computerarchitecten opleveren bij wie het denken in parallelle structuren met de paplepel is ingegeven.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!