Management

Cloud

Red Hat verhoogt druk op VMware

1 februari 2012

De jongste versie van Red Hat Enterprise Virtualization, kortweg aangeduid met RHEV, is op 18 januari officieel vrijgegeven. Het betreft versie 3.0 en binnen een week is de code in de vorm van een 60 dagen-uitprobeerversie al meer dan vijfduizend keer gedownload. “De markt zit duidelijk te wachten op een open-source-alternatief voor bedrijfseigen mechanismen voor virtualisatie”, zegt Rajiv Sodhi, country manager Benelux van Red Hat.

De basis voor RHEV is ooit ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Qumranet uit Tel Aviv, dat in 2008 werd overgenomen door Red Hat. In 2010 verscheen de eerste nieuwe versie van de software onder de vlag van Red Hat. Dat was release 2.1 die alleen bedoeld was voor servervirtualisatie. Vorig jaar kwam versie 2.2 uit, waarin ook mogelijkheden door virtualisatie van de desktop aanwezig waren.

“Versie 3.0 is geheel geschreven volgens het opensourceprincipe. Om met de nieuwe RHEV te kunnen werken hoeft niet te worden teruggeschakeld naar Windows. Dat was bij versie 2.2 nog wel noodzakelijk, die code draaide in een Windows-omgeving. Grote bedrijven die willen virtualiseren in een Linux-omgeving vinden het hinderlijk om daarvoor Windows te moeten kopen. Vaak hebben ze ook niet de mensen in huis die voldoende kennis hebben van Windows om zo’n omgeving goed te kunnen beheren”, zegt Sodhi.

Red Hat heeft een marktonderzoek gedaan en daaruit blijkt dat circa 7 procent van de grote bedrijven behoefte heeft aan een alternatief voor ‘de gevestigde orde’. Sodhi: “Daarmee bedoelen ze de bedrijven die proprietary techniek op de markt brengen. Het duurde even voordat RHEV als zo’n alternatief gezien kon worden. Met versie 3.0 hebben we dat punt bereikt. De software draait geheel op JBoss-middleware en bevat zo’n duizend aanvullingen en verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. ”

Ecosysteem

Rond REV is een ecosysteem aanwezig van een groot aantal onafhankelijke ontwikkelaars van software. “Die ISV’s koppelen hun eigen producten via open API’s aan onze virtualisatieomgeving. Inmiddels zijn er zo’n 2500 ISV’s binnen het ecosysteem actief die met elkaar iets meer dan 5200 applicaties beschikbaar hebben. Ze kunnen ook gebruik maken van een soort app store. Dat is een beschermde term, daarom heet het bij ons de Market Place”, zegt Sodhi.

De Market Place biedt ook een forum voor samenwerking en de ontwikkelaars kunnen er terecht voor documentatie zoals datasheets en richtlijnen. Ook zijn er testevaluaties van producten en applicaties te vinden.

Er is een nieuw certificeringsmerk geïntroduceerd onder de titel “Red Hat Enterprise Virtualization-Certified”. Dat is een productcertificering voor Red Hat partnerproducten die geïntegreerd kunnen worden binnen de Red Hat Enterprise Virtualization API. Alle applicaties in de Red Hat Market Place zijn voorzien van dit certificaat.

Red Hat heeft zijn virtualisatiesoftware vergeleken met twee andere pakketten, te weten vSphere5 van VMware en Hyper-V 2008 R2 van Microsoft. Daarbij is gekeken naar de basisvaardigheden, zoals de aanwezigheid van een bare metal hypervisor. Dat is code die direct op de serverhardware kan worden geïnstalleerd zonder dat een (deel van een) OS aanwezig hoeft te zijn. Ook de grootte van de code is meegewogen, waarbij een bovengrens van 200 MB werd aangehouden. De producten van Red Hat en VMware voldoen daar beide aan, de software van Microsoft niet.

Over de hele linie scoort Red Hat wat de basisvaardigheden betreft op hetzelfde niveau als VMware en boven Microsoft, blijkt ook uit dit eigen onderzoek. Bij de extra functionaliteit valt de vergelijking uit in het voordeel van Red Hat, bijvoorbeeld waar het gaat om het beheer van workloads en de resources van een server.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!