Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter VS: iOS-simulatie voor securityonderzoek geen copyrightschending

Het simuleren van iOS op pc's om bugs en securitygaten te vinden in de software, is niet illegaal. Dat heeft een Amerikaanse rechter besloten. Apple claimde in de rechtszaak dat software van beveiligingsbedrijf Corellium die iOS simuleert, de copyrightwet overtrad. Maar daar ging de rechter niet in mee.
Apple iPhone 12
© Apple
Apple

Corellium is een securitybedrijf dat software verkoopt waarmee klanten virtuele iPhones op hun pc's kunnen draaien. Met die software kunnen klanten zoeken naar bugs en beveiligingsgaten in iOS. De enige andere optie om dat te doen, is om een fysieke iPhone met gespecialiseerde software te gebruiken.

Apple claimde echter dat die software zijn copyright schendt, schrijft The Washington Post. De iPhone-fabrikant was daarnaast bang dat de software zonder keuringsproces aan iedereen verkocht werd en daardoor in verkeerde handen kon vallen. Beveiligingsgaten die met de software van Corellium gevonden worden, kunnen namelijk ook gebruikt worden om iPhones te hacken. 

De rechter gaat echter mee in de verdediging van Corellium: de software van het beveiligingsbedrijf is geen concurrent voor Apple. De software is slechts een onderzoekstool voor relatief weinig gebruikers, en komt Apple's producten juist ten goede. De software mag dus gewoon verkocht en gebruikt worden.

Toch kan Apple een kleine overwinning claimen. Volgens het bedrijf omzeilde Corellium de beveiligingsmaatregelen van Apple om zijn software te maken, waarmee de Digital Millennium Copyright Act geschonden wordt. Die claim is niet door de rechter verworpen. 

Apple wilde overname

Uit de rechtbankdocumenten blijkt nu ook dat Apple Corellium in eerste instantie probeerde over te nemen. Dat was in 2018, een jaar nadat het bedrijf werd opgericht. De onderhandelingen liepen echter vast, waarop Apple in 2019 naar de rechtbank stapte. 

Apple geeft sinds juli dit jaar zelf speciale iPhones uit aan ethisch hackers en beveiligingsonderzoekers. Deze toestellen bevatten een speciale versie van iOS, met extra toegang en functies die normale iPhones niet hebben.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in