Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter spreekt Google vrij in Javageschil

Rechter William Alsup van de districtsrechtbank in Noord-Californië oordeelde dat de auteursrechten van Oracle niet toepasbaar zijn op applicatieprogramma-interfaces (API's), waaronder de 37 specifieke Java-API's die in deze zaak in het geding waren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dat betekent niet, aldus de rechter, dat iedereen Java API-pakketten zomaar mag gebruiken zonder licentie. De uitspraak strekt zich alleen uit tot de onderdelen die Google in Android heeft overgenomen. Die zijn volgens rechter Alsup op grond van de Amerikaanse Copyright Act voor iedereen gratis beschikbaar. Uitgangspunt daarbij is dat "functionele elementen die essentieel zijn voor interoperabiliteit niet onder copyrights vallen."

Oracle spande zaak aan na overname Sun Microsystems

Oracle spande de rechtszaak medio 2010 aan met als argument dat Googles besturingssysteem Android zowel auteursrechten als patenten van Oracle zou schenden. De programmeertaal Java kwam begin dat jaar in handen van Oracle met de overname van Sun Microsystems.

Google was eerder al door een jury vrijgesproken van inbreuk op de patenten van Oracle. De jury vond wel dat Google inbreuk maakte op auteursrechten van Oracle in 9 specifieke programmaregels. Maar de stemmen staakten over de vraag of Google redelijk gebruik ('fair use') van de Java-technologie had gemaakt.

Schadevergoeding van 1 miljard niet meer aan de orde

Oracle eiste aanvankelijk een schadevergoeding van 1 miljard dollar. Dat kan het bedrijf van topman Larry Ellison nu wel vergeten. Wat resteert is een standaardvergoeding van 150.000 dollar in verband met de geconstateerde schending van auteursrechten in de 9 programmaregels.

Google is blij, Oracle gaat in beroep

Google is blij met het vonnis. Volgens de zoekgigant zijn "open en interoperabele computertalen een essentieel fundament van softwareontwikkeling". Oracle wil beroep aantekenen. Als het vonnis standhoudt, zou dat "de bescherming van innovatie en uitvinding in de VS ondermijnen", aldus een zegsvrouw in The Wall Street Journal. "Het zou dan veel moeilijker worden om intellectuele eigendomsrechten te beschermen tegen bedrijven overal ter wereld die ze zomaar inpikken alsof ze van hen zijn."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in