Beheer

Security

Rechercheurs KLPD krijgen extra IT-training

6 augustus 2012
Om cybercriminelen op te sporen is veel kennis nodig. Om de rechercheurs van het KLPD die kennis te geven is een speciale cursus ontwikkeld. De uitgebreide leergang is gemaakt door de Nederlandse firma Certified Secure op verzoek van het Team High Tech Crime van het KLPD.

In de training wordt gebruik gemaakt van een op maat gemaakte forensische uitdaging. Deze challenge laat  digitale rechercheurs zelf aan de slag gaan met het oplossen van een fictieve cybercrime case. Al doende leren ze er technieken bij of kunnen zij deze kennis opfrissen. De challenge bestaat uit een aantal verschillende virtuele machines waarop verschillende sporen zoals chatlogs en netwerkverkeer te vinden zijn. Bij het oplossen gebruiken rechercheurs dezelfde technieken die ze ook in de praktijk toepassen.

Ook de docenten doen mee

Als onderdeel van de challenge volgde er ook een 'train de trainer' cursus. De trainers van het KLPD liepen hierbij de challenge van het begin tot het einde door met een Certified Secure instructeur. Het voordeel hiervan is dat de trainers de challenge volledig kennen en intern optimaal kunnen inzetten om rechercheurs te trainen.

Tevreden met het resultaat

"De cursus was goed voorbereid, professioneel en zeer goed toepasbaar binnen ons aandachtsgebied", aldus Frido Koolstra, digitaal rechercheur bij het Team High Tech Crime. "Tijdens de train de trainer cursus hebben we allemaal iets nieuws geleerd. En binnen ons vakgebied is het belangrijk om te blijven leren anders kom je hopeloos achter te liggen."  Frank van Vliet, CTO van Certified Secure: "Je kunt over dit soort onderwerpen wel allerlei boeken lezen, maar door het daadwerkelijk te doen leer je er echt van."

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.