Overslaan en naar de inhoud gaan

Rackspace pakt patenttrollen aan

Het bedrijfje Rotatable Technologies spande eind februari een rechtszaak aan tegen Rackspace Hosting - dat ook in Nederland actief is - en diverse andere bedrijven binnen en buiten de IT-sector. Ze zouden zonder toestemming in hun iOS-apps technologie gebruiken waarvan Rotatable de rechten bezit. Rackspace weigert de geëiste vergoeding voor zijn app Cloud Notes te betalen en spant een procedure aan bij het U.S. Patent and Trademark Office (USPTO).
Business
Shutterstock
Shutterstock

In principe zou vrijwel elke appmaker in overtreding zijn

De omstreden technologie zorgt voor het automatisch meedraaien van het beeld als de gebruiker een draagbaar apparaat, zoals een smartphone of tablet, kantelt. Volgens de patentbeschrijving draait het beeld daarbij in een venster "naar wens van de gebruiker" rond een rotatiepunt. Zo'n beetje iedere ontwikkelaar van apps met dezelfde functionaliteit staan hierdoor bloot aan juridische vervolging - mits het patent van Rotatable Technologies hout snijdt.

Dat laatste is volgens Rackspace bepaald niet het geval. Met tal van voorbeelden toont het bedrijf in het verzoek [PDF] om heroverweging van het patent aan dat ten tijde van de patentaanvraag in 1999 de vermeende vinding van Rotable allang gangbaar was. Onder meer PhotoShop van Adobe maakte er al gebruik van.

Advocaat: patenttrollen voeren flutrechtszaken

De huisadvocaat van Rackspace, Alan Schoenbaum, vindt dat patentrechtszaken uit de hand zijn gelopen. Volgens hem voeren de patenttrollen 'flutrechtszaken' en zijn ze uit op snelle schikkingen. Rotatable zou zich schuldig maken aan afpersing. "Wij zien juridische procedures over patenten als bedreiging van opensourcesoftware en opensourceprojecten," zegt Schoenbaum. Hij wijst erop dat Rackspace voor zijn app gebruik maakt van de standaardfunctionaliteit die in de softwarebibliotheken van Apple en het opensourceplatform Android zit.

Rotatable wil snel schikken voor 75.000 dollar, of nog minder

Rotatable blijkt elk verzoek om uitstel standaard te beantwoorden met een schikkingsvoorstel van 75.000 dollar, aldus Schoenbaum. Dat is al een schijntje voor dit type geschillen en het bedrag zou zelfs nog onderhandelbaar zijn. Koopje of niet, Rackspace vindt de eis hoe dan ook "onaanvaardbaar". Het bedrijf hoopt dat het de rechtszaak kan tegenhouden zolang de zogeheten Inter Partes Review (IPR) bij het octrooibureau loopt om het patent van Rotatable ongeldig te verklaren.

Rechtszaak is altijd veel duurder dan schikken

Ook als een bedrijf uiteindelijk van de rechter gelijk krijgt, is het altijd een dure grap om een rechtszaak van begin tot eind te doorlopen. Volgens Rackspace kost het al gauw 1 tot 5 miljoen dollar aan juridische kosten. Daarom kiezen veel aangeklaagde bedrijven eieren voor hun geld en betalen ze de patenttrollen een lager schikkingsbedrag. Met het aanvechten van het patent bij het octrooibureau, dat in de VS sinds enkele jaren mogelijk is, hoopt RackSpace voor enkele honderdduizenden dollars klaar te zijn.

Rotatable Technologies heeft onder meer ook Apple, Electronic Arts, Netflix en Texas Instruments voor de rechter gedaagd. Apple bijvoorbeeld kreeg al in mei 2012 een proces aan de broek. Ook diverse bedrijven buiten de ICT-sector zouden over de brug moeten komen, vindt Rotatable.

Rackspace vocht al enkele andere patentclaims aan

Op het bedrijfsblog van Rackspace publiceerde Schoenbaum een vlammend betoog onder de titel 'Schaf het patent af, overwin de trol'. In een eerder blog van 4 april ging hij in op-een rechtszaak tegen Parallel Iron, een andere patenttrol. Op 28 maart kon hij melden dat Rackspace samen met Red Hat 'de beruchte patenttrol' Uniloc had verslagen in een zaak over drijvende-kommaberekeningen in Linux.

Het omstreden patent getiteld "Display method for selectively rotating windows on a computer display" (nr. 6,326,978) is op 20 april 1999 aangevraagd en op 4 december 2001 toegekend aan Steve John Robbins.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in