Overslaan en naar de inhoud gaan

Qubits uitlezen kan veel sneller

Het bepalen van de status van qubits - zeg maar de bits van de kwantumcomputer - is een van de uitdagingen van het bouwen van een kwantumcomputer. In veel gevallen hebben de qubits maar een heel kort leven, in de orde van milliseconden. Een Finse promovendus ontdekte een manier om het proces van uitlezen aanzienlijk te versnellen.
Kwantum computer
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Tijd is een belangrijke factor in kwantumcomputing. Hoe sneller het proces van uitlezen, hoe kleiner de kans op leesfouten. Tot nog toe werden de qubits uitgelezen door een microwave te richten op de supergeleidende drager van de qubit. Vervolgens werd het gedrag van de reflectie gemeten, een proces dat ongeveer 300 nanoseconden duurt.

Joni Ikonen, PhD-student aan de Finse Aalto University ontwikkelde een methode waarbij hij een tweede microgolf richt op de qubit zelf. Met behulp van twee pulsen blijkt de status van de qubit veel sneller af te leiden. Met nog wat aanpassingen denkt Ikonen dat het hele leesproces in 100 nanoseconden is af te ronden.

De nieuwe methode is een van de stapjes die het bouwen van een echte, betrouwbare en praktisch toepasbare kwantumcomputer mogelijk maken. Wetenschappers werken bijvoorbeeld ook nog aan het stabiliseren van qubits en een correctiemechanisme voor de fouten die optreden bij het rekenen met qubits. Een van de manieren om de qubits een langer leven te geven, is door experimenten uit te voeren vlak bij het absolute nulpunt van -273 graden Celsius in een zogeheten cryostaat.

De kwantumcomputer houdt de belofte in zich sommige rekentaken veel sneller uit te kunnen voren. In plaats van de bits in een klassieke computer - die slechts de status 0 of 1 kunnen hebben, kunnen de qubits de waarden 0 en 1 tegelijk hebben net als alle tussenliggende waarden, een fenomeen dat ook wel superpositie wordt genoemd.

Twee stralen op een qubit

Twee microwaves op een qubit
Twee microwaves op een qubit

 

 

De twee kwantumstatussen -hier weergegeven met rode en blauwe pijlen - zijn sneller te onderscheiden en uit te lezen wanneer het systeem wordt bestookt met twee microwaves. Copyright: Aalto University

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in