Overslaan en naar de inhoud gaan

PwC: Beveiliging is bedroevend

De helft van de organisaties wereldwijd heeft basale zaken op het gebied van cyberbeveiliging niet op orde. PwC noemt het beveiligingsniveau ‘bedroevend’.
Beveiligers waken over de openbare ruimte
© Shutterstock
Shutterstock

Hoewel de uitgaven aan beveiliging stijgen, is bij ruim de helft van de organisaties geen goed incident response beleid te bekennen. Ook ontbreken awarenesstraingen voor medewerkers bij de helft. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van PwC onder ruim 9500 bestuurders en IT-managers uit 122 landen, waaronder Nederland.

Bijna een derde heeft al verlies geleden met interne documenten door cyberincidenten. Maar na een aanval besteden getroffen organisaties maar zelden tijd en aandacht aan de vraag waarom een bedrijf nu juist doelwit was, als de aanvaller onbekend is. “Daardoor blijft een bedrijf doelwit”, zegt Gerwin Naber van PwC. Hij benadrukt dat threat intelligence dan hard nodig is om de motieven van de hackers te ontdekken en hoe ze te werk zijn gegaan. “Als je die informatie hebt, kun je je beveiliging daarop inrichten.”

Blind vertrouwen

PwC constateert dat organisaties te veel vertrouwen hebben in het eigen personeel en in derde partijen zoals service providers en leveranciers. Bijna een derde van de respondenten is er van overtuigd dat cyberincidenten veroorzaakt zijn door nalatigheid en doelbewust kwaadaardig handelen van het eigen personeel. Ook voormalig personeel wordt bij ruim een kwart gezien als veroorzaker van cyberincidenten. 19 procent is er van overtuigd dat derde partijen daar schuldig aan zijn. Minder dan een kwart zou het gevolg zijn van aanvallen van onbekende hackers. Van dat laatste gaan de respondenten dan maar uit omdat ze van die aanvallen niet weten wie de daders zijn.

 

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in