Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA wil dat kabinet veilige software gaat afdwingen bij leveranciers

De PvdA heeft het kabinet gevraagd of het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om softwareleveranciers aansprakelijk te stellen voor de gevolgen van kwetsbaarheden wordt opgevolgd. De partij wil ook weten of kwaliteitseisen op Europees niveau worden opgesteld.
Hack
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

De onderzoekraad nam het inmiddels twee jaar oude incident met Citrix-software onder de loep genomen en publiceerde haar bevindingen vorige week. Het zelfstandige bestuursorgaan keek breder naar digitale veiligheid, de rol van software, IT-beheer en maatschappelijke impact. Naast het geruchtmakende Citrix-geval zijn ook andere, eerdere voorvallen, met verschillende soorten inbreuken op digitale beveiliging, bekeken.

Na het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de PvdA benieuwd hoe het kabinet een vervolg geeft aan de aanbevelingen. Via Kamervragen is demissionair minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie om een uitleg gevraagd. De raad dringt onder meer aan op leveranciers aansprakelijk kunnen stellen voor de gevolgen van kwetsbare software. PvdA-Kamerlid Kathmann wil onder andere weten hoe er invulling wordt gegeven aan het advies om gezamenlijk veiligheidseisen te formuleren en af te dwingen bij softwarefabrikanten. 

Overladen met beveiligingsupdates

Ook is ze benieuwd hoe het kabinet softwarefabrikanten gaat dwingen om meer te investeren in structurele en toetsbare oplossingen voor veiligheidsproblemen in software, in plaats van dat leveranciers gebruikers overladen met beveiligingsupdates. Het Kamerlid is verder benieuwd hoe het advies wordt uitgevoerd om op Europees niveau kwaliteitseisen aan software te gaan stellen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in