Overslaan en naar de inhoud gaan

Publicroam genomineerd voor privacyprijs

De stichting Privacy First maakt de nominaties bekend voor de Privacy Award 2020, die wordt uitgereikt op 28 januari (de Europese Dag van de Privacy). Onder de genomineerden bevindt zich ook Publicroam, wat open maar toch veilige draadloze internettoegang belooft met WiFi-hotspots. Andere genomineerden zijn smarthome-project Candle, beveiligde maildienst Skotty, EPD-stichting NUTS, en de bedrijven Rabobank plus Deloitte.
privacyprijs Privacy First
© Privacy First
Privacy First

De uitreiking van de Privacy Awards 2020 vindt plaats op de Nationale Privacy Conferentie van ECP en Privacy First uitgereikt. Deze erkenning voor privacybevorderend werk - in tegenstelling tot de bekende Big Brother Awards - bieden volgens organiserende stichting "een podium aan bedrijven en overheden die privacy zien als een kans om zich positief te onderscheiden en privacyvriendelijk ondernemen en innoveren tot norm te maken". De Nederlandse Privacy Awards 2020 worden uitgereikt in drie categorieën: Bedrijfsoplossingen, Consumentenoplossingen en Aanmoedigingsprijs.

Na onderwijs en overheid het publiek

"Dit jaar heeft opnieuw een groot aantal hoogwaardige inzenders zich voor deelname aan de Nederlandse Privacy Awards aangemeld", laat Privacy First weten in het persbericht over de nominaties. Na een initiële selectie en een reeks bedrijfsbezoeken heeft de onafhankelijke vakjury de vijf genomineerden bepaald, die nu bekend zijn gemaakt. Daaronder dus ook Publicroam, een initiatief dat is voortgekomen uit het onderwijsbrede Eduroam en het overheidsbrede Govroam.

De visie van Publicroam is eenvoudig: veilige toegang bieden tot openbare WiFi-netwerken waarbij de privacy van gebruikers beschermd wordt. De dienst wordt sinds november ook ingezet op een aantal plekken in Amsterdam. In eerste instantie gebruiken 50 locaties in de hoofdstad het open maar toch beveiligde draadloze netwerk, vanaf 1 januari 2020 komen daar nog eens 150 locaties bij.

Doel: heel Nederland

Het uiteindelijke doel is om in heel Nederland een veilig WiFi-netwerk op te zetten. In Amsterdam moet het netwerk volgend jaar al op veel plekken - zoals bibliotheken, sportparken en het Stedelijk Museum - te gebruiken zijn. Maar ook buiten de hoofdstad zijn al vele honderden plekken die het systeem gebruiken. Deze hotspots zijn in onder meer Alkmaar, Den Haag en Delft te vinden.

Naast de duidelijk op privacy gerichte en zelfs gestoelde initiatieven als Publicroam, Candle, Skotty en NUTS vallen Rabobank en Deloitte op. In de regel staan grote bedrijven en ook banken niet altijd goed bekend om hun privacybescherming. De nominatie van de bank en de consultancy is voor een project rondom het in aanmerking komen voor (sociale) huurwoningen. Daarvoor zijn veel persoonlijke gegevens noodzakelijk, wat privacyproblemen zou kunnen opleveren bij onvoldoende aandacht en bewaking. In de motivatie voor de nominatie van Rabobank en Deloitte meldt Privacy First echter dat dit heel anders is aangepakt.

Grote bank en consultancyreus

"Deloitte en woningcorporaties hebben vanuit een ambitie om efficiënter te werken en daarbij recht te doen aan de vertrouwelijkheid van klantinformatie gezocht naar andere oplossingen. Uitgangspunten daarbij zijn dataminimalisatie en regie voor de potentiële huurder." De Rabobank heeft samen met Deloitte een Wallet-app ontwikkeld waarmee gebruikers een inkomenstoets kunnen doen, wat dan veilig via DigiD gebeurt. Deze toetsing wordt ook alleen op het juiste moment in het proces gedaan. "Hiermee krijgt de potentiële huurder meer regie op zijn gegevens en wordt de hoeveelheid data geminimaliseerd."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in