Overslaan en naar de inhoud gaan

Providers: 'Burgers houden komst 5G-masten tegen'

Telecomproviders slaan alarm: op diverse plekken proberen burgers de komst van mobiele masten voor het 5G-netwerk tegen te houden. De critici zijn bang voor gezondheidsschade door straling via het netwerk. Het RIVM zei eerder dat de niveaus van individuele antennes onder de limieten blijven die in Europees verband als aanvaardbaar zijn vastgesteld. Maar of de toevoeging van 5G helemaal veilig is, kan nog niet met zekerheid gezegd worden, aldus het RIVM.
5G Antenne
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De bedoeling is dat het totaal aantal mobiele antennes in Nederland de komende jaren met in ieder geval 10 procent toeneemt. Critici zijn echter bang dat de straling van deze antennes voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Die angst maakt dat de aanvragen voor nieuwe antennes en masten van telecomproviders "bijzonder traag en stroperig" verlopen, zo laten de providers tegenover het AD weten.

Bewoners stappen vaker naar de rechter om de komst van nieuwe masten te blokkeren, waardoor trajecten veel langer duren dan de normale anderhalf tot twee jaar. KPN was in Nieuw Vennep zelfs twaalf jaar bezig met de aanvraag van een mast. "We zien dat mensen liever geen antennes in hun directe omgeving hebben", zegt ook T-Mobile. 

Ook bedrijven blokkeren

De druk van de bewoners zorgt er inmiddels ook voor dat steeds meer bedrijven de antennes van hun daken houden. Volgens Rob Bongenaar, directeur van belangenclub Monet die namens KPN, T-Mobile en Vodafone contacten met de overheid onderhoudt, is het al moeilijk om het bestaande antennepark in de lucht te houden. "Laat staan de voor 5G benodigde uitbreiding realiseren." 

Bongenaar wil dan ook dat de overheid een bijdrage gaat leveren voor de uitbreiding van het netwerk. Bongenaar pleit ervoor dat bedrijven in het uiterste geval wettelijk verplicht worden om masten op hun daken toe te laten. 

Schade door straling ongewis

Het RIVM benadrukte in januari dat er tot nu toe geen enkel bewijs is gevonden dat blootstelling aan straling onder de gestelde limieten schadelijk is. De organisatie deed onderzoek naar eventuele risico's van 5G en concludeerde dat er geen reden is om aan te nemen dat 5G extra gevaren oplevert.

Toch is het volgens het RIVM te vroeg om vast te stellen dat de toevoeging van 5G helemaal veilig is. Er ontbreken namelijk nog gegevens over 'complexe realistische blootstellingssituaties'. De organisatie adviseert dan ook om de komende jaren periodiek onderzoek te blijven doen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in