Promovendus maakt zoekmachines slimmer

26 november 2010
Een wezenlijk onderdeel van het moderne internet, de zoekmachine, heeft aanzienlijke beperkingen. Het mechanisme 'begrijpt' niet wat een gebruiker wil zoeken en levert slechts schijnbaar relevante zoekresultaten door het vergelijken van teksten.

Daardoor lijkt het wel alsof de zoekmachine alle relevante informatie van het web weet op te sporen, maar er zou veel meer informatie kunnen worden gevonden. Promovendus Edgar Meij van de Universiteit van Amsterdam heeft onderzocht hoe informatie-ontsluiting verbeterd kan worden.

Tekst ook gematched met conceptuele begrippen
Hij keek naar de taal die mensen gebruiken als ze bepaalde concepten bespreken. Op die manier wordt het mogelijk om tekst niet alleen te matchen met gelijksoortige tekst, maar ook met de kennis die achter de tekst schuil gaat.

Recente inzichten hebben het mogelijk gemaakt dat taalobservaties die geassocieerd zijn met conceptuele kennis op een principiële manier in zoekalgoritmes kunnen worden verwerkt. Ontwikkelingen in het vakgebied van het semantische web, zoals bijvoorbeeld het Linked Open Data initiatief, maken het mogelijk om op grote schaal tekst te associëren met dergelijke kennis.

Verschillende modellen geëvalueerd
Meij beschrijft hoe een zoekmachine zoekvragen kan interpreteren en hoe relevante informatie aan de hand van deze interpretatie kan worden teruggegeven. Hij introduceert en evalueert een aantal modellen en methodes die een gebruiker in staat stellen informatie op een conceptuele manier te ontsluiten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.