Wil van der Aalst

Prof. Wil van der Aalst gekozen als lid van Academia Europaea

Wil van der Aalst © Bart van Overbeeke
3 november 2011

 

De organisatie is opgericht in 1988 en telt ongeveer 2300 leden uit 35 Europese en 8 niet-Europese landen. “Het is vergelijkbaar met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, maar dan op Europese schaal”, laat Van der Aalst vanuit China weten. Hij is binnen de organisatie in gezelschap van ongeveer honderd andere informatici uit meer dan veertig landen. Onder de leden bevinden zich behalve veertig Nobel-laureaten ook diverse Turing Award Winners (de ‘Nobelprijs voor de informatica’), waaronder Joseph Sifakis en Tony Hoare. Ook recent overleden Turing Award-winnaars als Robin Milner en Amir Pnueli waren lid. Andere voorbeelden van bekende informatici zijn David Harel en Nick Jennings.

Erkenning

Van der Aalst is dan ook trots op zijn benoeming, die in principe voor het leven is. “Ik ben erg blij met deze erkenning voor mijn werk. Ik behoor nog tot de ‘jonkies’ binnen dit gezelschap met mijn 45 jaar. Dat maakt het extra leuk deze status nu al bereikt te hebben.” Hij is de eerste onderzoeker van de Technische Universiteit Eindhoven die verkozen is om toe te treden tot Academia Europaea. Zes andere Nederlandse informatici zijn al lid: Krzysztof Apt (CWI/Leiden), Henk Barendrecht (Nijmegen), Jan Bergstra (UvA), Jaco de Bakker (CWI), Grzegorz Rozenberg (Leiden) en Jan van Leeuwen (Utrecht).

Van der Aalst heeft volgens de TU/e baanbrekend wetenschappelijk werk verricht op verschillende gebieden binnen de informatica. Zo heeft hij de formele basis gelegd voor het huidige onderzoek naar business process management (BPM). “Mijn werk op het gebied van de workflowpatronen wordt op grote schaal gebruikt, zowel in de wetenschap als in de praktijk.”

In de afgelopen tien jaar heeft hij ook een belangrijke rol gespeeld in het op de kaart zetten van Process Mining als een nieuwe en belangrijke wetenschappelijke discipline. “Mijn werk wordt op grote schaal gebruikt door andere wetenschappers. Ik heb ook met anderen diverse, vaak gebruikte, opensourcegereedschappen ontwikkeld, zoals het processmininggereedschap ProM en het workflowmanagementsysteem YAWL.”

De informaticus zegt een H-index (maat voor impact op basis van citaties) te hebben van meer dan tachtig. “Dit is zeer uitzonderlijk. Ook ben ik de enige TU/e-onderzoeker die de zogenaamde ISI Highly Cited-status heeft.” Er zouden slechts vier andere Nederlandse informatici zijn met deze status. Ook staat hij zestiende op de zogenaamde Palsberg-lijst, een ranking op basis van citaties van alle informatici wereldwijd. “Volgens deze lijst behoor ik tot de top drie in Europa.”

Zorgen

De informaticus benadrukt dat het instituut belangrijk is voor de beleidsvorming binnen Europa. “Omdat de nationale ondersteuning van onderzoek sterk terugloopt, wordt het steeds belangrijker dat op Europees niveau de middelen beter verdeeld worden.”

Van der Aalst maakt zich veel zorgen over de huidige ontwikkelingen binnen de wetenschap. “Steeds meer geld wordt thematisch verdeeld zonder dat er goed gekeken wordt naar de wetenschappelijke kwaliteit en de echte impact van het werk.” Onderzoekers worden volgens hem gedwongen hun vraagstelling steeds aan te passen op basis van modieuze thema’s. Hij zegt de hogere doelstellingen te snappen. “Ook ik vind valorisatie – dat wil zeggen het vertalen van maatschappelijke vragen naar wetenschappelijke problemen en het leveren van wetenschappelijke resultaten die economische resultaten opleveren – van groot belang. Er wordt echter steeds geld weggenomen bij universiteiten, het werk versnippert, en de bureaucratisering neemt toe. Ook wordt onderzoeksfunding steeds verder gepolitiseerd.” Van der Aalst vindt de situatie ‘uitermate zorgelijk’ en hoopt een keer in een positie te komen dit te kunnen veranderen.”

 

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!