Innovatie & Strategie

Wetenschap

Proef met zelfrijdende auto van Ede naar Wageningen

27 januari 2015
In december zal de eerste zelfrijdende personenauto op de openbare weg worden toegelaten. In een proef zullen enkele auto’s rijden tussen station Ede-Wageningen en de Wageningen Universiteit.

Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft vandaag ingestemd met de proef. Daarbij zullen twee achtpersoonsvoertuigen zonder stuur en zonder chauffeur de openbare weg op gaan. Daarmee zou Gelderland een Europese primeur hebben. Zelfrijdende voertuigen zijn in Europa nog niet beproefd op de openbare weg.

Vrijdag gaf de ministerraad al toestemming voor experimenten met zelfrijdende auto’s op de openbare weg. Daarvoor moeten wel de verkeersregels worden aangepast.

De besturing van de voertuigen geschiedt met GPS,3D-beeld en radar. Beperkingen zijn dat ze niet harder rijden dan 50 kilometer per uur. Ze gaan dan ook niet de snelweg op.

Daarbij wordt de route voorgeprogrammeerd. De wagen rijdt de route en reageert daarbij op signalen uit de omgeving, zoals mede-weggebruikers en overstekende voetgangers. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van sensoren vergelijkbaar met die van systemen voor inparkeren, maar dan geavanceerder.

De proef zou circa 2 miljoen euro kosten. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.