Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Proef inchecken met mobiel in OV uitgebreid’

De Nederlandse OV-sector start met telecomaanbieders Vodafone en KPN binnenkort een proef met 10.000 klanten die met hun smartphone kunnen in- en uitchecken. De zogeheten 'Smart OV' proef kan voorlopig alleen bij reizigers die voltarief reizen.
Vodafone

Eind vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar vond er al een proef met dit systeem plaats met een testgroep van 200 reizigers. Nu zal het mobiel inchecken voor zo'n 10.000 mensen toegankelijk worden, zegt Bart Schmeink, voorzitter van Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven en directeur van OV-bedrijf Connexxion, vandaag in Trouw.

Verdienen versus plezieren

Het onderhandelen met telecombedrijven over Smart OV is niet altijd even makkelijk. "Telecombedrijven hebben grote sommen geld betaald voor hun licenties. En vragen zich dus vooral af wat zij eraan kunnen verdienen. Terwijl wij denken dat het voor hen juist een aanwinst kan zijn, waarmee ze de klant kunnen plezieren. Gelukkig zijn er sinds kort positieve ontwikkelingen bij KPN en Vodafone."

Om van Smart OV gebruik te maken moeten reizigers hun telefoon eerst bij hun OV-chipaccount aanmelden. Ook moet er een app worden geïnstalleerd. Daarna is de telefoon net als de OV-chipkaart te gebruiken.

Touwtrekken met banken

Of het in 2017 ook gaat lukken reizigers te laten betalen via de bankpas, zoals de sector eerder voorspiegelde, is onzeker. “OV-bedrijven willen wel en de technische mogelijkheden zijn er, maar banken zijn terughoudend. Als het aan hen ligt wordt het pas 2019. Dat touwtrekken met de banken kost energie. De banken willen garanties over het aantal betalingen die via hun systemen gaan lopen als de bankpas gaat functioneren als OV-chipkaart. Maar wij kunnen geen garanties geven, omdat wij niet weten welke betaalmethode populair wordt bij de klant. Nieuwe betaaldiensten als Apple Pay en Google Wallet kunnen weleens snel gaan groeien. En dan heb je nog de opkomst van het betalen via horloges en sieraden via chips. Met al die nieuwe mogelijkheden kun je je zelfs afvragen, en dat doen banken zelf ook, of de bankpas over tien jaar nog wel bestaat”, aldus Schmeink.

Proef ABN AMRO en HTM

Als het al lukt om volgend jaar het betalen via bankpas en smartphone in te voeren, dan zal dat waarschijnlijk slechts kunnen bij één bank. Eind dit jaar begint er in Den Haag een proef met HTM en ABN Amro. Volgens Schmeink blijft de OV-chipkaart voorlopig nog bestaan. "Hoe lang de OV-chipkaart nog bestaat, hangt samen met de mate waarin contant geld verder wordt teruggedrongen. Nu is het gebruik van contant geld nog heel dominant bij kleine bedragen. Dat verandert niet van de ene op andere dag."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in