Management

Juridische zaken

Privégegevens mogen niet zomaar naar VS

6 oktober 2015
Persoonlijke gegevens van Europese internetgebruikers kunnen niet zomaar worden overgedragen aan de Verenigde Staten. Die zijn daar niet goed genoeg beschermd.Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag bepaald.

De rechters zetten hiermee een streep door een besluit van de Europese Commissie in 2000, die de Verenigde Staten hadden aangemerkt als een 'veilige haven' voor privédata. Volgens dit zogeheten ‘Safe Harbor’-besluit mogen organisaties persoonlijke data van Europese burgers doorgeven aan de VS. Daar maakten tot nu toe ruim 4400 bedrijven gebruik van. Dit besluit voldoet echter niet als het gaat om de bescherming van gegevens, aldus het Hof.D Europese Commissie had beter moeten onderzoeken of de VS zorgvuldig om gaat met  persoonsgegevens van Europeanen.

 Het Hof stelt dat de Amerikaanse overheid toegang heeft tot persoonlijke informatie ook als dat voor de nationale veiligheid niet nodig is. Dat is strijdig met de privacywetgeving. Daar komt bij dat getroffen personen geen mogelijkheden hebben om dit juridisch aan te vechten. Dat is echter een grondrecht.Nationale privacywaakhonden waren daardoor tandeloos.

Het besluit betekent dat de Ierse autoriteiten nu moeten onderzoeken of het overdragen van gegevens van Europese burgers aan de VS moet worden stopgezet, zo heeft het Hof aangemerkt. Het hoofdkantoor van Facebook is gevestigd in Ierland.

Burgers kunnen voortaan bezwaar maken tegen het doorsturen van hun gegevens naar landen buiten de EU die geen passende bescherming bieden. Voor bedrijven als Amazon, Google en Facebook betekent dit dat zij per EU-land individuele afspraken moeten maken met de nationale instellingen voor bescherming van de privacy van burgers. Voor Nederland is dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Bedrijven die toch persoonlijke gegevens versturen van Europese naar Amerikaanse computers kunnen vanaf 1 januari 2016 een boete krijgen van maximaal 10 procent van hun omzet. 

Facebook stelt in een reactie dat het “noodzakelijk is dat de Europese en Amerikaanse overheden betrouwbare methodes blijven bieden om juridisch noodzakelijk data te versturen.” De Computer & Communications Industry Association, de brancheorganisatie waar onder meer Google, eBay en Amazon zich bij hebben aangesloten, roept de Europese Commissie op snel uit te leggen hoe zijn leden kunnen werken binnen de wettelijke grenzen. De CCIA denkt dat dit besluit de Europese economie schade zal toebrengen.

Grote technologische bedrijven waren al enigszins voorbereid op het besluit van het Hof en stelden al eerder dat zij bijna alle wettelijke wijzigingen wel  aan kunnen, maar dat vooral kleinere organisaties het er moeilijk mee zullen krijgen.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.