Management

Cloud

Prijzenslag ontvlamd in de cloud

4 april 2014

“Clouddienstverleners geven de prijsverlagingen in hardware onvoldoende door. En de kostenstructuur is ondoorzichtig.” Dat zei Googles Urs Hölzle op Google Cloud Platform Live. Waar de kosten van servers jaarlijks 20 tot 30 procent dalen, verlagen de aanbieders van clouddiensten de kosten die ze in rekening brengen met slechts 8 procent per jaar, kritiseerde Hölzle.

Forse prijsverlaging bij Google

Hölzle riep dat natuurlijk niet zomaar; hij had een aantal forse prijsverlaging in petto. Google gooide de prijs van zijn Compute Engine met 32 procent omlaag. Voor de App Engine geldt een prijsverlaging van 37,5 procent, terwijl memcache 50 procent in prijs omlaag gaat en het opslaan van gegevens in de Datastore 33 procent. Veel diensten, waaronder SNI SSL en PageSpeed, zijn voortaan gratis. Google Storage kost voortaan 2,6 cent per gigabyte. Er is geen sprake meer van volumekortingen. In doorsnee worden de opslagkosten hiermee 68 procent lager, stelt Google. En zijn Big Query wordt 85 procent goedkoper; die kan nu ‘on demand’ voor 5 dollar per terabyte uitgevoerd worden.

Opmerkelijk is ook dat Google kortingen voor langdurig gebruik automatisch toekent nadat een kwart, de helft en vervolgens driekwart van de maand is verstreken. Men hoeft zich niet meer van tevoren vast te leggen op een bepaalde gebruiksduur om de korting te krijgen.

Met deze prijsverlaging dook Google in één keer tussen de 20 en de 60 procent onder de prijzen die Amazon voor zijn Web Services rekent, afhankelijk van de configuratie.

Amazon reageert meteen

Dat liet Amazon niet op zich zitten. Het reageerde met een prijsverlaging van zijn Elastic Cloud Compute (EC2) met 7 tot 40 procent. De Relational Database Service (RDS) wordt gemiddeld 28 procent goedkoper, ElastiCache wordt gemiddeld 34 procent minder duur en Elastic mapReduce kost voortaan 27 tot 61 procent minder. Opslag in de Simple Storage Service (S3) wordt gemiddeld 51 procent goedkoper. Amazon blijft voor zijn opslag wel volumekortingen hanteren.

Microsoft volgt het voorbeeld

Microsoft had in april 2013 beloofd dat het voor de standaard diensten in zijn Azure clouddienstverlening niet duurder zou zijn dan Amazon Web Services. En het bedrijf hield zich aan die belofte met prijsverlagingen tot 35 procent op zijn virtuele machines, en tot 65 procent op zijn Block Blobs-opslag. Ook Microsoft hanteert lagere prijzen bij hogere afname van opslagcapaciteit.

Uit een eigen overzicht van Microsoft blijkt, dat het zich inderdaad houdt aan zijn belofte. Maar het past daarvoor wel een trucje toe: het introduceert een ‘Basic’-variant van zijn virtuele machines voor algemene toepassing. Die zijn even duur als de vergelijkbare machines van Amazon, maar klanten leveren daarvoor ten opzichte van de bestaande standaard varianten twee functionaliteiten in: loadbalancing en autoscaling maken geen onderdeel uit van de basale virtuele machine.

Bij opslag doet Microsoft feitelijk hetzelfde. Het voegt een nieuw niveau van beveiligde opslag toe om Amazon op alle fronten te kunnen evenaren, de Zone Redundant Storage. In deze variant worden maar drie kopieën van de klantgegevens bewaard op verschillende plaatsen. Dat biedt iets minder garanties dan de georedundante opslag, waarbij zes kopieën worden verdeeld over ten minste twee datacentra die 100 mijl uit elkaar liggen.

Vergelijken blijft lastig

Vergelijkingen tussen de verschillende aanbieders zijn altijd lastig, vanwege verschillen in het aanbod en de prijsstructuur. Cloudmanagementspecialist Rightscale concludeert uit een analyse van een aantal voorbeeldconfiguraties van Amazon en Google dat deze nu ongeveer even duur zijn waar het gaat om het gebruik van virtuele capaciteit op aanvraag. En omdat Microsoft zich spiegelt aan Amazon, geldt dat ook voor Azure.

Bij contracten waarbij men zich voor langere tijd vastlegt, is Amazon bijna steeds goedkoper, zo tussen de 10 en de 20 procent. Bij driejarige contracten is Amazon in alle gevallen goedkoper, tussen de 30 en de 50 procent. Maar daar zit wel een groot ‘maar’ aan vast. Bij Google zijn de prijzen van deze gereserveerde werkruimtes rechtstreeks gekoppeld aan de prijs van flexibel in te huren capaciteit. Als de prijs daarvan daalt, past Google de rekening voor vaste klanten automatisch aan. Bij Amazon zit men in principe vast aan de prijs die geldt bij het afsluiten van het contract, aldus Rightscale. Als Google zijn belofte waarmaakt dat de prijs 20 tot 30 procent per jaar gaat dalen, dan zou het plaatje van Rightscale er heel anders uitzien.

De aanbiedingen van de grote drie IaaS-leveranciers verschillen in meer dan alleen de prijs. Een goede keus maken vereist daarom een grondige studie van wat ze te bieden hebben.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!