Prijzenslag met goedkope processor kan Intel zelf ook schaden

11 februari 1999
Intel heeft de prijzen van de Celeron-processoren sterk verlaagd. Daarmee zet het bedrijf de aanval in op concurrenten AMD en Cyrix (National Semiconductors). De vraag is echter of het bedrijf zichzelf ook niet schaadt met deze actie.

Marktleider Intel tracht met een prijzenslag zijn concurrenten AMD en Cyrix terug te dringen. Daartoe heeft de chipgigant zijn snelste Celeron processor, 400 MHz, in prijs verlaagd van 170 tot 133 dollar. De 366 MHz-versie kost nog maar 93 dollar in plaats van 130 dollar. Als officiële reden voor de prijsverlagingen voert Intel overigens aan dat het de productie nu zo goed in de vingers heeft, dat de fabricage van de Celeron goedkoper is geworden. Maar aangezien Intel flink marktaandeel heeft verloren, vooral aan AMD, lijkt het waarschijnlijker dat de firma een concurrentieslag wil ontketenen.

Achterstand
AMD alleen al heeft met zijn goedkopere processoren ruim 15 procent marktaandeel weten te behalen. Zij profiteerden van de grote vraag naar goedkope PC’s. Veertig procent van de consumenten-PC’s in de VS kostte vorig jaar minder dan duizend dollar. Intel kwam veel later dan zijn concurrenten op de markt met een processor voor deze systemen. Bovendien was deze Celeron niet snel genoeg en ontbrak bijvoorbeeld een secundair cache-geheugen. Het bedrijf loopt nu snel in, met steeds krachtigere versies van de Celeron. Maar de schade is inmiddels groot. Volgens marktonderzoeker IDC is het marktaandeel in het vierde kwartaal vorig jaar gedaald tot 75 procent. Een jaar eerder had Intel nog 87 procent van de chipmarkt in handen.

Verlies
AMD reageert met prijsverlagingen tot 24 procent. Het bedrijf is goedkoper dan Intel en heeft ook gezworen dat te blijven. Maar het is de vraag of de fabrikant in staat is te overleven als zijn prijzen steeds zo snel en zo sterk moeten worden verlaagd. Het bedrijf kondigde vorige week al aan dat het het lopende kwartaal met verlies zal afsluiten.
De prijzenoorlog die Intel is gestart, zal het resultaat van AMD ook geen goed doen. Want in tegenstelling tot Intel heeft AMD geen lijn van geavanceerde processoren waarmee eventuele verliezen op de laaggeprijsde K6-2-chips kunnen worden gecompenseerd. Pas als de K7, de tegenhanger van de Pentium III, eind dit jaar wordt geïntroduceerd wordt de situatie ook voor AMD wat rianter.
Het bedrijf heeft de afgelopen jaren geen sensationele winsten behaald. AMD heeft ook veel minder financiële armslag dan Intel, met zijn miljarden dollars winst per jaar. Wat AMD echter voor heeft op Intel is dat het bedrijf een alternatief biedt voor de chipgigant. In het verleden hebben diverse PC-fabrikanten zich hevig geërgerd aan Intel, dat met een marktaandeel van bijna 90 procent een bijna-monopolie had. Zou AMD verdwijnen, dan is die oude situatie snel weer terug. Zolang zijn producten maar goedkoper zijn dan die van Intel, zullen de PC-fabrikanten ze toch wel blijven kopen.

Problemen
Belangrijker is of AMD wel in staat is zijn producten in grote aantallen te leveren. De chipmaker heeft het afgelopen jaar grote problemen gehad met de productie. Daar komt nu bij dat Intel niet alleen de prijzen heeft verlaagd, maar ook sneller geavanceerdere modellen zal introduceren dan verwacht. Zo zal volgende maand al een 433 MHz Celeron op de markt komen, die twee maanden later gevolgd wordt door een 466 MHz-versie. Kort daarop introduceert Intel een 500 MHz-model.
AMD’s antwoord daarop is de K6-3, die naar verwachting kloksnelheden zal hanteren van 450 en 500 MHz. Eind maart zal deze processor waarschijnlijk worden geïntroduceerd.

Aantasten
Maar niet alleen AMD krijgt last van de goedkopere Celerons. Analisten wijzen erop dat deze prijsverlagingen ook de omzet van Intel sterk kunnen aantasten. Het prijsverschil tussen de Celeron en de Pentium II is nu nog verder vergroot. De 400 MHz-versie van de Pentium II kost nu 353 dollar. Waarom zou je nog een bijna drie keer duurdere Pentium II kopen als de Celeron bijna even krachtig is? De Pentium II heeft een 100 MHz- en de Celeron een 66 MHz-bus. Ook is de Pentium II beter uitbreidbaar waar het intern geheugen en PCI-kaarten betreft. De Celeron kan maximaal 256 Mb intern geheugen aan en twee PCI-kaarten. Ook is de Pentium II geschikt voor dual processing, wat overigens niet veel wordt toegepast. Tevens mist de Celeron een aantal beheer-functies van de Pentium II, zoals Wake on Lan, virusscanning en installatiefaciliteiten. Dat neemt echter niet weg dat een gebruiker voor veel minder geld nog altijd een zeer krachtige processor tot zijn beschikking krijgt met de Celeron, die erg goed uit testen komt. Zo is het cache-geheugen van de Celeron veel geavanceerder dan dat van de Pentium II, wat veel snelheid oplevert.

Omzetverlies
Als 10 procent van de gebruikers kiest voor een Celeron in plaats van een Pentium II, kost dat de chipfabrikant naar schatting ruim een miljard dollar in omzet. Intel voert echter aan dat de Celeron maar een klein deel van zijn omzet beslaat. Bovendien zou het bedrijf deze chip bijzonder goedkoop kunnen produceren, zodat het bedrijf er nog genoeg aan verdient. Dat neemt niet weg dat de omzet en de absolute verdiensten op deze processoren lager zijn dan op de Pentium II.
Maar Intel kan het voorlopig wel lijden. Het bedrijf heeft er klaarblijkelijk veel voor over om het onderste segment van de PC-markt terug te veroveren.

AUTOMATISERING GIDS/TDV/12-02-’99
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!