Beheer

Security
Roland van Rijswijk-Deij

Prijs voor onderzoeker Elliptische Curve Encryptie

Roland van Rijswijk-Deij's publicatie over ECE en DNSSEC krijgt prijs

Roland van Rijswijk-Deij © SURFnet
21 december 2016

Roland van Rijswijk-Deij's publicatie over ECE en DNSSEC krijgt prijs

Onderzoeker Roland van Rijswijk-Deij heeft de Applied Networking Research Prize van de IRTF (Internet Research Task Force) gewonnen voor zijn onderzoek naar het gebruik van Elliptische Curve Encryptie in combinatie met DNSSEC.

De prijs wordt toegekend aan onderzoek dat een concrete bijdrage levert aan de verbetering van het internet, internetprotocollen en/of internetstandaarden.

Elliptische Curve Encryptie (ECE) is een vorm van public key encryptie die gebaseerd is op elliptische curves. Een voordeel van ECE ten opzichte van RSA is dat het met kleinere sleutels toe kan terwijl de bescherming ook nog eens sterker is. Hij heeft de prijs toegekend gekregen voor een wetenschappelijk artikel over de impact van Elliptische Curve Encryptie op DNSSEC. “We hebben daarvoor onderzocht of de toepassing van ECE voor bestaande systemen niet te grote problemen zou opleveren. ECE heeft als nadeel dat het controleren van de handtekeningen bij DNSSEC langer duurt dan bij bijvoorbeeld RSA. We hebben kunnen aantonen dat het zonder problemen kan worden gebruikt en daarmee is de barrière om over te stappen naar ECE weggenomen.”

Naast onderzoeker aan de Universiteit Twente is Van Rijswijk-Deij verantwoordelijk voor netwerkinnovatie bij SURFnet.

Als onderdeel van de prijs zal Van Rijswijk-Deij zijn onderzoek presenteren tijdens de 100e bijeenkomst van de IETF volgend jaar in Singapore. Daarnaast krijgt hij een bedrag van 500 dollar.

Van Rijswijk-Deij rondt nu zijn proefschrift af. “Het is natuurlijk leuk om tegen de promotiecommissie te zeggen dat ik deze prijs heb gewonnen. Het toont echter ook aan dat we als vakgroep onderzoek doen dat heel goed aansluit bij de praktijk.”

Het bekroonde artikel is hier te vinden.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.