Overslaan en naar de inhoud gaan

Presidentskandidaat wil grote ISP's opbreken

De Amerikaanse politicus Bernie Sanders, die zichzelf kandidaat stelt voor het presidentschap, wil breedbandtoegang tot internet reguleren en het onder gelijksoortige regels laten vallen als traditionele nutsmiddelen (water, gas, elektra). Sanders zegt toe dat hij grote internetproviders wil opbreken, de hoge prijzen in de VS voor breedband wil aanpakken, en dat hij 150 miljard dollar wil toekennen voor de aanleg van netwerken die dan in publiek bezit zijn.
presidentskandidaat Sanders
© https://berniesanders.com/
https://berniesanders.com/

Deze maatregelen worden door Sanders beloofd in zijn plan voor 'high-speed internet for all'. Daarbij stelt hij ook een verplichting voor die internetaanbieders (isp's) dwingt om een instapabonnement voor internettoegang te hebben dat kwaliteit biedt qua snelheid en dat voor een prijs die Amerikanen zich kunnen veroorloven. De huidige marktverhoudingen in de Verenigde Staten zijn getekend door grote isp's en kabelbedrijven die in hun gebieden nogal eens met voorsprong de grootste zijn. Soms zijn bepaalde isp's in hun 'dekkingsgebied' de enige.

Netneutraliteit en onmisbaarheid

Bijkomende complicatie is dat veel internetaanbieders ook contentbedrijven zijn, zoals kabelbedrijven van oudsher al tv-zenders doorgaven, tegen betaling. Het traditionele tv-model van contentdoorgifte en -selectie speelt op internet ook, waarbij dan de fundamentele notie van netneutraliteit meespeelt. Sanders, die momenteel senator is voor de staat Vermont, wil via de Green New Deal ook 150 miljard dollar steken in subsidies voor infrastructuurprojecten. De resulterende netwerken moeten dan publiek bezit zijn en dus niet in handen van bedrijven.

Internettoegang, zo argumenteert Sanders, is tegenwoordig dermate belangrijk voor gezinnen, leerlingen en bedrijven dat het effectief onmisbaar is. Kleine bedrijven kunnen vaak niet bestaan zonder high-speed internet, en toegang tot gezondheidszorg is er ook van afhankelijk. Toch, zo constateert de presidentskandidaat, hebben flinke delen van de Amerikaanse bevolking geen internetverbinding of kunnen ze zich niet de beschikbare opties veroorloven. "Miljoenen [mensen - red.] hebben geen enkele internetaanbieder in hun regio en tientallen miljoenen zitten vast met één enkele optie."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in