Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie mailt gebruikers van gehackte wachtwoorden

De politie Den Haag stuurt een waarschuwingsmail aan zo'n 2.500 Nederlanders om hen te informeren dat hun wachtwoorden zijn gecompromitteerd. Het cybercrimeteam van de politie-eenheid in de hofstad heeft recent de melding gekregen van securitybedrijf NFIR dat die op een buitenlandse server bestanden heeft aangetroffen met duizenden unieke mailadressen met bijbehorende wachtwoorden.
dreigende vinger
© Shutterstock
Shutterstock

Voor Nederland gaat het om 2.500 unieke e-mailadressen met bijna net zoveel wachtwoorden, meldt de politie in Den Haag. "Naar aanleiding van het aantreffen van deze e-mailadressen werd samen met het Openbaar Ministerie besloten de eigenaren van de aangetroffen mailadressen en wachtwoorden preventief te informeren", stelt de Haagse politie.

Nu maatregelen nemen

Vandaag is een mailing uitgegaan naar de 2.500 mailadressen die samen met de wachtwoorden voor die mailaccounts zijn gevonden. De politie legt in deze mail uitgelegd waarom de betrokkenen de mail ontvangen en adviseert hun om de wachtwoorden te wijzigen.

Verder raadt de politie ook aan om computers goed te beveiligen. Dit valt te doen door onder meer updates te installeren zodra die beschikbaar zijn; door virusscanners. firewalls en scriptblockers te gebruiken; en door sterke wachtwoorden te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een lange wachtwoordzin die voor criminelen moeilijk te achterhalen is. Ook het instellen van tweestapsverificatie (2FA) voor toegang tot gevoelige gegevens (zoals mailaccounts, social media en clouddiensten) is aangeraden.

Grensoverschrijdend

Terwijl er aan preventie wordt gedaan, doet de politie ook onderzoek naar cybercriminaliteit maar daarbij stuit het op praktische problemen. Enerzijds zijn cybercriminelen moeilijk op te sporen, zo meldt de politie Den Haag nu in zijn persbericht. Daarnaast opereren cybercriminelen vaak grensoverschrijdend en "wisselen ze regelmatig van server". De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in