Beheer

Privacy
politie

Politie lanceert check op inloggegevens

Website politie biedt toegang tot database buitgemaakte gegevens

28 juli 2017

Website politie biedt toegang tot database buitgemaakte gegevens

De politie heeft vrijdag een nieuwe controlefunctie gelanceerd waarop kan worden gekeken of iemands e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen.

Met een eenvoudige check van het e-mailadres op de website politie.nl kunnen mensen achterhalen of hun gegevens zijn misbruikt. De politie heeft in de loop der tijd ruim 60.000 mailadressen verzameld die zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminaliteit. Wanneer iemands gegevens voorkomen in die database, dan stelt de politie de gebruiker na invoer van het e-mailadres op de hoogte en geeft tips hoe te handelen.

Burger moet weerbaarder worden

Volgens de politie is de controlefunctie "opnieuw een stap om de burger weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit’'. De politie in Duitsland was enkele weken geleden de eerste die zo'n toets heeft ingevoerd. Het is vanwege privacywetgeving de politie niet toegestaan mensen zelf actief te informeren over misbruik van hun mailadres.

Digitale gegevens zoals e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminelen. Zij verkregen die door in te breken op computers en websites. Mogelijk zijn die gegevens doorverkocht.

Volgens Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, zijn die data onder meer gebruikt voor oplichtingspraktijken via speciale computernetwerken - de zogenaamde botnets. "Zonder dat je het beseft, worden deze data ingezet voor uiteenlopende vormen van oplichting waaronder phishing of om een website plat te leggen.'’

Hij adviseert het publiek om regelmatig wachtwoorden te veranderen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Erwin 28 juli 2017 14:24

En zoals te verwachten valt, ligt de site plat vanwege de grote belangstelling. Wat een prutsers

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.