Overslaan en naar de inhoud gaan

Philips beboet voor kartelafspraken chiptak

In totaal legt de Europese Commissie 4 chipproducenten boetes op met een waarde van 138 miljoen euro, zo maakte Brussel vandaag bekend.
Vlag Europa
© Europa
Europa

Philips is het niet eens met de lezing van Brussel en gaat tegen de boete in beroep, aldus een woordvoerder van het concern.

Tussen september 2003 en september 2005 wisselden de 4 bedrijven, onder wie ook Samsung, informatie uit over prijzen, klanten, contractbesprekingen en productiecapaciteit. En dit is in strijd met Europese regels. Het betrof chips die onder meer in mobiele telefoons, maar ook in bankpassen en paspoorten zitten.

Infineon krijgt hoogste boete

Het Duitse Infineon krijgt de hoogste boete, van bijna 83 miljoen euro. Het Zuid-Koreaanse Samsung moet ruim 35 miljoen euro betalen, maar de boete werd naar beneden gebracht omdat het bedrijf goed meewerkte tijdens het onderzoek. Het Japanse Renesas krijgt 100 procent korting op zijn boete omdat de onderneming het kartel aan het licht bracht.

Philips verkocht zijn chipdivisie in 2006 onder de naam NXP Semiconductor aan een groep investeerders. Het bedrijf heeft inmiddels een eigen beursnotering in de Verenigde Staten. Philips blijft evenwel aansprakelijk omdat het eigenaar van de onderneming was toen die de Europese mededingingsregels overtrad.

EU-commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia stelde dat "als bedrijven besluiten samen te spannen ten koste van zowel klanten en eindgebruikers, dan kunnen ze verwachten dat ze bestraft worden.''

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in