Overslaan en naar de inhoud gaan

Pentagonwaakhond: geen presidentiële inmenging bij toewijzen JEDI-contract

De toewijzing van het omstreden cloudcontract van het Amerikaanse ministerie van Defensie is verlopen zonder druk vanuit het Witte Huis. Dat is de conclusie van een 317 pagina tellend rapport van de waakhond van het Pentagon. Het contract werd vorig jaar toegewezen aan Microsoft, maar volgens concurrent Amazon was het proces niet eerlijk verlopen.
pentagon
© CC0 - Public Domain
CC0 - Public Domain

Onder het zogeheten JEDI-contract - dat 10 miljard dollar waard is - worden zwaar beveiligde cloudsystemen aan Defensie geleverd. Microsoft won die klus vorig jaar dus, ook al werd concurrent Amazon lange tijd als favoriet gezien. Amazon claimde vrij snel daarna dat het nooit een eerlijke kans had, omdat president Donald Trump geen fan is van het bedrijf. Volgens Amazon werden zij vanwege druk vanuit het Witte Huis niet als optie gezien.

De waakhond van het Pentagon zegt nu dat het daar geen bewijs voor heeft gevonden, meldt Bloomberg. "Het bewijs dat we hebben ontvangen toont dat het Defensiepersoneel die de contractvoorstellen hebben geëvalueerd en Microsoft het JEDI-contract hebben gegund niet onder druk zijn gezet door hogergeplaatste Defensieleiders, die mogelijk met het Witte Huis hebben gecommuniceerd", aldus het rapport.

Toch is er wel een kanttekening bij het onderzoek gezet. Volgens het rapport wilden een aantal officials van Defensie geen vragen beantwoorden over potentiële communicatie tussen het Witte Huis en henzelf over JEDI. Zij beriepen zich op het zogeheten "presidentiële communicatieprivilege". 

Amazon blijft kritisch

Amazon blijft dan ook kritisch over de toewijzing van het contract. Het rapport zegt volgens woordvoerder Drew Herdener "niets over de gronden waarop het werd toegewezen, waarvan we weten dat ze discutabel zijn". Daarbij verwijst hij naar een uitspraak van een rechter, die zei dat Defensie een deel van het prijsvoorstel voor het werk mogelijk verkeerd beoordeeld heeft. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in