Overslaan en naar de inhoud gaan

PEAK-IT en Inholland starten samen nieuwe deeltijdstudie

De nieuwe deeltijd hbo-opleiding IT Service Management moet de kloof tussen theorie en praktijk gaan dichten. Op dit moment sluiten de vaardigheden van startende IT’ers ‘onvoldoende aan op de kennis waar in de praktijk behoefte aan is’, aldus Inholland en IT-detacheerder PEAK-IT.
studenten
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Om de kloof tussen opleiding en praktijk te dichten, hebben de twee de handen ineengeslagen. De IT-detacheerder en de hogeschool hebben een contract ondertekend voor het gezamenlijk starten van de nieuwe deeltijd hbo-opleiding IT Service Management.

De deeltijdopleiding is een zogenaamde associate degree-opleiding, een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5 die behoorlijk beroeps- en praktijkgericht is. De deeltijdopleiding gaat in september 2019 van start met een exclusieve groep voor PEAK-IT. Zo hoopt het bedrijf meer ambitieuze mbo’ers te trekken die willen doorgroeien in het vak. “In de nieuwe opleiding IT Service Management verdiepen en verbreden studenten hun kennis op het gebied van IT-beheer, communicatie en projectmanagement”, vertelt Boudewijn Boelman, Teammanager ICT-opleidingen bij Inholland Diemen. Hij vertelt veel ervaring te hebben met parttime onderwijs, maar zo’n nauwe samenwerking met één specifiek bedrijf is nieuw voor de hogeschool. “Dat maakt het interessant en spannend. Mbo’ers kunnen dingen vaak goed volgens het boekje doen. Dat is het gedeelte servicemanagement waar PEAK-IT goed in is. Maar een IT’er moet ook goed kunnen handelen als iets niet volgens het boekje gaat. De vaardigheden die daarbij komen kijken leren ze in deze opleiding en komen hen in de rest van hun werkzame leven alleen maar ten goede.”

Intrinsieke motivatie

Volgens Richard Stassen, operationeel directeur van PEAK-IT, zijn de taken van IT’ers anno nu niet te vergelijken met die van tien jaar geleden. “Daarom wordt het steeds belangrijker dat medewerkers niet alleen technische kennis hebben, maar ook analytisch kunnen denken en duidelijk kunnen communiceren. Een IT’er van nu moet niet alleen weten hoe hij een IT-probleem moet oplossen, maar ook wat dat probleem voor gevolgen heeft voor de organisatie en hoe hij zo duidelijk mogelijk communiceert over de stappen die hij gaat zetten. We merken dat klanten daar steeds meer behoefte aan hebben.”
 

Kandidaten die in aanmerking komen moeten in principe minimaal een mbo ICT-opleiding op niveau 4 hebben afgerond. Maar uiteindelijk draait het volgens Stassen meer om ambitie dan om opleidingsniveau. “Het gaat om de intrinsieke motivatie om jezelf verder te ontwikkelen. Dus heeft iemand die motivatie, kennis en werkzijn de ervaring, maar heeft hij alleen mbo niveau 3 afgerond? Dan bieden we de mogelijkheid om een zogenaamde 21+ toets te maken via Inholland, waarna alsnog kan worden ingestroomd.”
 

De opleiding is bedoeld voor zowel nieuwe als huidige medewerkers. Ze gaan één dag in de week naar school, de rest van de dagen werken ze bij het bedrijf waar ze zijn gedetacheerd. Stassen: “We willen iedereen bij PEAK-IT de kans geven zich verder te ontwikkelen in de IT, werkervaring op te doen en tegelijkertijd gewoon salaris te verdienen. Alleen op die manier kun je op deze krappe arbeidsmarkt personeel werven én behouden. Ze kunnen na de opleiding bijvoorbeeld doorstromen naar de functie van teamleider of coördinator van de servicedesk.”
 

Meer dan droogzwemmen

Boelman stelt dat het contact tussen scholen en werkgevers erg belangrijk is. “Tijdens de opleiding is het nog droogzwemmen. In de praktijk zie je pas hoe de dingen die je hebt geleerd er daadwerkelijk uitzien. IT is breder dan theorie. Kennis, vaardigheden en houding komen op de werkvloer samen. Daarom is het voor ons prettig om de ontwikkelingen op die vlakken met PEAK-IT te kunnen overleggen. Hoe kun je al die technische kennis nu het best inzetten?”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in